Ce ne oprește să manifestăm jobul potrivit în viața noastră?

Ne petrecem viața cu „ ochelari „ care au diverse filtre care ne împiedică să vedem realitatea așa cum este ea și  ne blochează să manifestăm ceea ce ne dorim în realitatea noastră. Noi am preluat aceste filtre în primii 7 ani de viață, din familie sau din mediul în care am crescut, și le-am asimilat ca fiind reguli și nu comportamente prin alegere ; ele funcționează în viața noastră ca blocaje în a manifesta alte alegeri decât cele cu care am crescut și care ne sunt familiare.

Tot ce am văzut în mediul în care am crescut, în special la părinți, la bunici, la rudele apropiate sau la cei care ne-au fost alături noi am preluat ca fiind o regulă. Iar aceste reguli funcționează sub formă de credințe.

Există o poveste despre un elefant, care stătea mereu legat cu o sfoară subțire de un gărduț de lemn. Ar fi putut oricând să se desprindă de ea printr-un minim efort.  A fost întrebat într-o zi de ce nu se desprinde și nu pleacă în libertate, iar el a răspuns că a încercat de foarte multe ori în copilărie să se elibereze dar nu a reușit și fost foarte dazamagit iar acum nu mai încearcă pentru că știe rezultatul și nu vrea să mai fie dezamăgit.  Deși era un elefant mare iar sfoara cu care era legat putea fi smulsă cu ușurință, din punct de vedere psihologic lui îi era imposibil să mai încerce pentru că era convins că nu va reuși.

La fel funcționează și credințele limitative pentru noi, ne țin legați de trecut și ne împiedică să manifestăm ceea ce ne dorim, sunt convingeri pe care le asumăm ca fiind adevărate despre noi și despre ceilalți. Sunt regulile din capul nostru pe care le respectăm cu strictețe (de cele mai multe ori inconștient) .

Aceste reguli nescrise care ne ghidează viața  pun accent pe anumite atitudini ca fiind esențiale sau de maximă importanță în funcție de ce am văzut în mediul înconjurător (filtrul financiar dacă am crescut într-o familie în care se punea  accent pe bani,  filtrul suferinței, filtrul unei vieți grele, filtrul sacrificiului de sine, filtrul muncii făcute cu greutate sau filtrul încrederii, filtrul muncii cu și din bucurie, filtrul creației, etc ).

Credințele pot fi potențatoare (sunt cele ne ajută)  sau limitative (cele care ne blochează). Noi le vom trata doar pe cele limitative pentru că doar acestea ne fac rău și ne îngrădesc libertatea de alegere.

Credințele limitative acționează ca niște reguli în viața noastră și lucrează prin auto-sabotare. Ele sunt inconștiente și din această cauză nu suntem conștienți de ele dar există criterii cu ajutorul cărora le putem descoperi :

– Au atașate emoții puternice  (Ex : eu sunt o persoană zgârcita dar nu îmi recunosc acest lucru, în schimb sunt profund iritată și judecativă față de oamenii zgarciți și manifest emoții puternice față de zgârcenie ; sau muncesc din greu pentru bani puțini și consider că asta este normalitatea (și mi se pare de necrezut că exisa oameni care muncesc puțin, cu bucurie pentru bani mulți și am tendința să-i judec ).

– Îți limitează alegerile ;

-Se manifestă prin credința « Nu pot ! » (ex : nu pot să vorbesc în public, Nu pot să fiu într-o funcție bine plătită… )

– Se manifestă prin credința « Nu știu ! » (Ex: nu știu să fac diverse activități, nu știu să lucrez la calculator etc…_

-Se manifestă prin credința « Nu merit ! » care este adesea bine ascunsă în subconștient (Ex: nu merit să câștig mulți bani, Nu merit să iau bonus, nu merit mărire salarială etc);

 Exemplu: Dacă în mediul în care am crescut mama spunea mereu că trebuie să muncești din greu pentru bani iar tatăl venea mereu la 10 seara obosit de la serviciu atunci există o probabilitate mare ca eu să manifest aceste realități în viața mea, să muncesc din greu pentru bani și să stau peste program la job; sau să îmi doresc cu orice preț să evit aceste tipare comportamentale, dar în cazul în care voi reuși voi trăi în judecativitate și frică (să nu ajung să fac la fel), si astfel emoțiile pe care le voi întreține vor fi cele care imi sunt familiare din copilărie.

Dacă în schimb părinții aveau o părere sănătoasă despre bani și munceau cu plăcere la fel vom face și noi în viața noastră adultă.

Aceleași alegeri…obligație sau voință?

Sunt multe situații în care copii își aleg aceiași profesie ca și părinții lor. Am auzit toți de copii de doctori sau avocați, profesori universitari sau artiști care și-au ales aceiași profesie ca părinții lor. Și aici sunt două situații distincte și anume : dacă au fost împinși de părinți să-și aleagă aceiași profesie în detrimentul dorinței lor de cele mai multe ori nu vor avea succesul părinților, vor fi mediocri, neîmpliniți din punct de vedere profesional și vor regreta alegerea.

În cazul în care alegerea a venit din partea lor pentru că asta și-au dorit să facă vor avea rezultate excepționale ajungând de multe ori să depășească rezultatele părinților.

 Încrederea în sine – Tot în primii ani am învățat și comportamentul încrederii în sine. Dacă părinții ne-au spus că putem realiza orice ne propunem și mereu aveam suportul și încrederea lor, dacă ne lăsau să facem față provocărilor fără să acționeze ei în locul nostru am învățat ce înseamnă să ai încredere în tine, să îndrăznești, să perseverezi și să reușești.

Dacă în schimb ni s-a spus că nu suntem suficient de buni, că nu este momentul potrivit, ca suntem prea mici, că nu vom reuși în ceea ce ne propunem sau că nu merităm atunci aceste credințe acționează ca frâne și obstacole pentru noi și nu avem încrederea în noi că putem realiza ceea ce ne propunem.

Credințele limitative, banii și jobul

Munca este strâns legată de bani. Muncim în primă instanță ca să avem bani să ne întreținem. Credințele limitative legate de job sunt direct corelate cu credințele limitative legate de bani. Astfel dacă avem credințe limitative legate de bani ele ne vor afecta în mod direct viața profesională și invers.

Atitudinea pe care o avem față de bani este foarte importantă iar dacă în mediul în care am crescut există un blocaj pe această zonă este foarte probabil că noi l-am preluat. Din această cauză este important să analizezi care era atitudinea din familia ta legată de bani și care este realitatea din viața ta actuală.

Cum erau priviți banii în mediul în care ai crescut? Este bine să ai bani, banii te ajută să-ți satisfaci toate nevoile, îi facem cu bucurie și îi cheltuim cu bucurie sau este imposibil să ai mulți bani, banii se fac cu trudă, trebuie să îi cheltui cu chibzuință…

Atitudinea ta față de bani va determina gradul în care îi vei atrage în viața ta. Cu cât îți vei da seama că nu este nimic greșit în a avea mulți bani, că meriți să fii bine plătit pentru munca ta, să te bucuri de posibilitățile pe care banii ți-i oferă  se va crea o armonie în viața ta și vei manifesta abundența financiară.

Mai jos sunt câteva exemple de credințe limitative, câteodată doar citirea lor te face să conștientizezi că le conții :

  1. Trebuie să muncești din greu pentru a avea bani
  2. Banii nu vin ușor
  3. Banii sunt murdari
  4. Banii nu aduc fericirea
  5. Banii nu sunt importanți
  6. Cei bogați sunt lacomi/răi/necinstiți..
  7. Mai bine sărac și curăt decât bogat și.. lacom/rău/necinstit/hoț..etc.
  8. Nimeni din familia mea nu e atât de bogat deci cum aș putea fi eu?
  9. Mai bine dai decât să primești, altfel rămâi obligat
  10. Nu poți să faci bani făcând ceea ce-ți place
  11. Oamenii creativi mor de foame
  12. Dacă unul câștiga, altul pierde
  13. N-am bani, dar am noroc în dragoste (nu poți să le ai pe-amândouă)
  14. Numai dacă ai o pregătire solidă, poți să ai bani
  15. Femeia are nevoie de un bărbat să o susțină/ întrețină
  16. Femeile câștiga mai greu
  17. Cine are bani, nu are prieteni
  18. Cine e bogat atrage invidia
  19. Dacă ai bani mulți, ai griji mari
  20. Dacă ai bani, ești stresat să-i păstrezi (ai bani, ai griji!)
  21. Dacă am bani, îi cheltui pe toți
  22. Dac-aș avea bani mulți, n-aș ști să-i gestionez
  23. Mai bine un salariu mic și sigur decât o afacere nesigură
  24. Mai bine stau în “banca” mea
  25. Banii mi-ar “intuneca” judecată despre cine sunt cu adevărat
  26. Aș atrage invidia celorlalți
  27. Dacă aș fi bogat, mi-aș abandonă valorile
  28. Este păcat să fii bogat
  29. Sunt sărac dar sunt un om bun
  30. Nu ne putem permite chiar tot ce dorim
  31. Este imposibil să câștig atâția bani
  32. Succesul financiar înseamnă să-mi pierd tot timpul
  33. Nu sunt la fel că acei oameni bogați
  34. Sărăcia este o virtute
  35. Să faci bani înseamnă să economisești
  36. Să cheltuiești bani e mai rapid decât să-i faci
  37. Nu pot să taxez prea mult
  38. Nu pot cumpără ce-mi place ci doar ce îmi permit

 

 Cum schimbăm credințele limitative ?

Acum că am înțeles mecanismul credințelor limitative și efectul lor în viața noastră a venit momentul să le dezactivăm.

Primul aspect și poate cel mai important este să conștientizam faptul că fiecare credință limitativă conține o stare emoțională. Starea emoțională este interconectată cu emoția. Iar starea emoțională este determinantă de credință.

Că să schimbi o credința trebuie să schimbi credința+emoția atașată ei.

 Ex: Nu pot vorbi în public. (Cred și simt asta. În momentul în care suntem puși în situația de a vorbi în public în capul nostru începe să acționeze vocea neputinței care declanșează emoția neputinței (simțim că ne sufocăm, ne înroșim, nu ne găsim cuvintele, transpirăm etc).

Credința o spunem în cuvinte iar emoția o simțim în corp (simțim că ne este frică, că paralizam, că ne sufocăm, ne încălzim, transpirăm, nu ne găsim cuvintele, etc)

Cum schimbăm credințele limitative?

  1.  Auto-observare (vom analiza care sunt ariile în care avem blocaje sau nu reușim să manifestăm ceea ce ne dorim)  care va duce la identificarea credințelor limitative pe care le conținem.
  2.  Acceptarea lor
  3.  Stabilirea noii realități pe care o dorim
  4.  Crearea gândirii noi (afirmații) + crearea emoției noi
  5.  Aplicarea credintei+emotiei timp de min 21 de zile (în prima instanță este important că acest exercițiu să se facă măcar 3 luni consecutiv, ideal 7 luni)

Afirmațiile vor conține credința opusă credinței limitative pe care vrem să o schimbăm.

De ex: Dacă conțin credința „Nu poți să faci bani făcând ceea ce îți place” voi face afirmația „Fac ceea ce îmi place și atrag abundența financiară”.

De asemenea este importantă starea de acceptare pentru că atât timp cât nu accepți că tu conții anumite credințe limitative  nu le poți schimba. Și câteodată tocmai această stare de acceptare care este echivalentă cu starea de iertare este cel mai greu de realizat, pentru că este greu să accepți că te-ai autosabotat atât de mult timp și este greu să accepți că poate conții starea de invidie, de neputință, de zgârcenie, de inferioritate etc iar prima reacție pe care o avem este una de furie față de noi pentru că ne este greu să acceptăm. Dar această stare de furie și revoltă este normală.  Acceptă-o și mergi mai departe.  Obiectivul tău este să dezactivezi credințele limitative, nu te îndepărta de el.

Afirmațiile se fac minim 21 de zile, de minim 21 de ori pe zi. Se fac în stare de prezența. Că să intri în stare de prezența respiră conștient  și profund de câteva ori.

            Vă doresc succes în conștientizarea blocajelor care vă împiedică să obțineți jobul potrivit!