Abia aștept fiecare nou curs de Formator! De ce? Pentru că îmi place maxim energia care se creează, îmi place starea aproape palpabilă în care simt cum participanților le crește încredere în sine, îmi place faptul că se eliberează energie blocată din frică (frica de a face ceva nou, frica de a vorbi în public) și astfel se face loc pentru ceva nou.
Cursul de formator este experențial și asta îmi dă posibilitatea să urmăresc live îmbinarea dintre cunoaștere intelectuală și acțiune.
Cu fiecare curs susținut în parte am învățat ceva nou, am îmbunătățit ceva, am schimbat și asta m-a ajutat să am parte de rezultate minunate la fiecare curs (ale cursanților și ale mele).
Împărășesc cu tine o parte din lecțiile pe care le-am integrat cu dorința să-ți fie de folos în activitatea ta.
1. Găsește echilibrul dintre a face lucrurile să se întâmple și a lăsa lucrurile să se întâmple. Știu că mulți dintre noi avem tendința de a fi perfecționiști, mai ales într-o activitate precum trainingul, în care trebuie să fii organizat, să faci o planificare atentă, să rămâi focusat pe rezultate, să te asiguri că te încadrezi în timp. Cu toate astea, după ce te asiguri că ai făcut tot ce ținea de tine, cedează controlul! Aceasta este cea mai importantă lecție pe care am învățat-o. Nu încerca să controlezi toate aspectele care țin de curs, fii flexibil, fii prezent și să cursul să-și urmeze ritmul propriu.

2. Fiecare om este unic, nu căuta să standardizezi participanții. Găsește punctele forte individuale ale participanților și încurajează-le. Da, toți vrem să fim traineri buni, dar să învățam să fim buni fără a ne depersonaliza, ci mai degraba respectând propria unicitate.

3. Încurajează participanții să se aprecieze și să se asculte activ. Cursul de formator nu este o competiție, care este cel mai bun viitor formator… este o colaborare, este o construcție comună. Participanții învață nu doar de la trainer ci de la fiecare participant în parte (fiecare are stilul său) asfel încât, încurajează atenția conștientă și aprecierea în cadrul grupului.

4. Cursul nu este despre tine, este despre ei.

5. Pune-ți la începutul cursului intenția ca fiecare participant să înțeleagă și să obțină rezultatele cele mai bune pentru el. Atunci când începi un lucru (oricare ar fi el) cu o intenție, va merge ușor, fără efort și cu bucurie.

6. Fă-i să se îndrăgosteastească de materia pe care o predai…și astfel să o ducă mai departe cu drag. Cum să faci asta? Asigură-te că ești tu îndrăgostit de ea!

7. Fii prezent. Știu că tendința naturală a gândurilor este să zboare spre zări îndepărtate de locul și situația în care te afli…tocmai de asta este important să faci efortul de a fi prezent. Asta va duce cursul la cu totul alt nivel.

8. Energia ta este contagioasă, asigură-te că este de calitate superioară. Fă câteva exerciții de ridicare a energiei înainte de începerea fiecărei zile de curs și nu-ți lua problemele după tine în sala de curs.

9. Ai rabdare! Energia de grup nu se creează întotdeauna din prima zi. Oamenii au nevoie să se cunoască ca să se armonizeze. Cu cât grupul este mai mare cu atât va dura mai mult.

10. Fiecare curs e diferit! Nu aștepta ca următorul curs să fie la fel ca ultimul, întotdeauna experiența este diferită. Rămâi curios și implicat în proces. Nu te lăsa condus de așteptări, lasă-te condus de realitate.

11. Nu lua lucrurile prea în serios. Da, știu că un curs acreditat de formator este o treabă serioasă, dar chiar și așa…bucură-te de ceea ce faci fără așteptări.
12. Asigură-te în permanență că ești în dialog cu sala, nu în monolog. Câteodată la partea teoretică a materiei poți pierde atenția participanților, de asta este bine să fii flexibil, dacă nivelul de oboseală este mare introdu un exercițiu de energizare.

13. Fii mereu la curent cu noutățile din domeniu. Găsește-ți unul sau mai mulți traineri care te inspiră și analiează ce anume te inspiră la ei. Găsește-ți punctele forte și folosește-le!

14. Citește! Citește! Citește! Un trainer bine informat aduce plus valoare celor cu care lucrează.

15. Rămâi în permanență elev, învață de la fiecare dintre participanți, fiecare are ceva valoros de împărtățit și există o lecție importantă în fiecare poveste.

16. Fiecare curs este o binecuvântare și un privilegiu, tratează-l ca atare.

Îți doresc bucurie și satisfacție în ceea ce faci!
Irina Lupașcu