“Daca crezi că poți sau dacă crezi că nu poți – ai dreptate” – Henry Ford

Ford afirmă că mentalitatea fiecăruia are puterea de a influența abilitatea de a avea succes. Studii recente ale universității din Melbourne arată că oamenii care au încredere în ei sunt plătiți mai bine și evoluează în carieră mai repede decât ceilalți.

Deasemenea oamenii încrezători îi influențează și pe cei cu care intră în contact, și reușesc acest lucru pentru că ei își trasează singuri direcția. Dar noi nu vedem decât exteriorul, și anume că sunt creativi, inovatori, spun ce gândesc  și au aspirații înalte pe care le și ating. Toate aceste lucruri sunt datorate unei munci continue asupra lor, iar obiceiurile  oamenilor încrezători sunt constante. Dar care sunt acestea ?

  1. Vorbesc cu certitudine . Nu folosesc sintagme de genul : «  Nu  sunt sigur », « Cred ca… », « Păi ». Vorbesc cu asertivitate pt că ei știu cât este de important că tu să fii convins de ceea ce afirmi, altfel cum vei putea să-i convingi pe alții ?
  2. Nu caută să atragă atenția asupra lor. Ei știu că este mai important să fii autentic decât să demonstrezi celorlalți că ești o persoană importantă. Când primesc atenție pentru un lucru bine făcut o redistribuie asupra celor cu care au lucrat din greu să o obțină. Nu caută apreciere din exterior pentru că ei se apreciază în interior.
  3. Nu judecă. Oamenii care au încredere în ei nu judecă pt că știu că toți oamenii au ceva bun de oferit și nu simt nevoia să se simtă superiori. Să te compari cu alți oameni este limitativ astfel încât ei nu își pierd timpul în comparații și nu își fac griji dacă sunt la nivelul așteptărilor celorlalți.
  4. Ascultă mai mult decât vorbesc. Fac asta pentru că nu simt că au ceva de demonstrat. Ei știu că ascultarea activă și acordarea atenției celorlalți le da șanse mai mari să învețe ceva nou. Nu caută oportunități să se promoveze pe ei ci se bucură de interacțiunea cu alți oameni.
  5. Nu le este frică să greșească. Nu le este frică să le arăți că greșesc, le place să își exprime opiniile și acestea să fie argumentate ca și greșite pentru că acest lucru le da posibilitatea să se îmbunătățească.  Ei știu de ce sunt capabili și nu iau lucrurile personal.
  6. Se bucură de succesul celorlalți.  Oamenii nesiguri își fac mereu griji de importanta lor și din această cauza încearcă să atragă atenția asupra lor și să îi critice pe alții că să demonstreze că ei sunt mai buni. Oamenii încrezători pe de altă parte nu sunt îngrijorați de importanta lor pentru că ei își cunosc valoarea. Pentru că ei au o viziune de ansamblu le da posibilitatea să vadă lucrurile minunate pe care alții le realizează și să-i laude pentru rezultate.
  7. Își extrag fericirea din interior. Fericirea este un element esențial al încrederii în sine, pentru ca să fii încrezător de ceea ce faci  trebuie să fii fericit și mulțumit de ceea ce ești. Ei se bucură de ceea ce realizează și nu așteaptă laude din exterior.
  8. Își asumă riscuri. Când oamenii încrezători văd oportunități acționează. În loc să-și facă griji de ce ar putea să nu meargă se întreabă de ce nu ar reuși să facă ce și-au propus și acționează. Frică nu-i ține în loc pentru că ei știu că dacă nu încearcă nu au cum să aibe succes.
  9. Caută victorii mici.  Oamenilor  încrezători le place să se autodepășească și să fie competitivi. Victoriile mici îi ajută să-și redefinească încrederea în ei și motivația. După o serie de victorii mici încrederea în sine crește spectaculos.
  10. Fac sport. Oamenii care fac sport măcar de 2 ori pe săptămâna devin mai sociabili. Deasemenea un corp lucrat crește încrederea în sine iar endorfinele imediate obținute din sport ii încărca cu energie pozitivă.

 Creșterea încrederii în sine este o călătorie nu o destinație. Succes! 

Sursă: Dr. Travis Bradberry (autor al cărții Inteligență Emoțională).