În spatele oricărei activități pe care o facem stă o emoție. În cazul unei activități repetitive emoția este cu atât mai puternică și devine un tipar, o obișnuință, numită stare emoțională. Emoția se declanșează de la sine în momentul în care tu repeți activitatea. Emoțiile determină modul în care gândești și modul în care acționezi, ca într-un cerc vicios. Astfel dacă nu înveți să-ți controlezi emoțiile ele îți vor controla gândirea și acțiunile.
De exemplu : practicarea sportulul tău preferat îți declanșează o emoție specifică, practicarea hobby-ului tău preferat îți declanșează o emoție specifică, gătitul, plimbările, etc. În același fel și jobul tău declanșează apariția unei emoții specifice care în timp devine un tipar, o stare emoțională în care intri automat atunci când ești la serviciu sau când te gândești la serviciu.
Diferența dintre emoție și stare emoțională este dată de faptul că starea emoțională este mai complexă, se formează pe baza emoțiilor și este de durată medie-lungă, devine o « obișnuință ». Astfel dacă mergi cu bucurie la job timp îndelungat această stare va deveni una obișnuită.
Sunt oameni care merg cu multă bucurie la serviciu, abia așteaptă să ajungă acolo, să interacționeze cu colegii și să îndeplinească sarcinile pe care le au. Fac asta cu deschidere, ușurință, bucurie și acordă atenția lor totală activității pe care o fac. În timp această stare devine obișnuință, normalitate și le influențează în mod pozitiv întreaga starea de spirit. Sunt multumiți de jobul lor, îl practică cu bucurie și se simt împliniți.
Sunt și oameni care merg cu apăsare, cu stres și cu nemulțumire la locul de muncă. Aceștia simt o presiune și o stare de anxietate cea mai mare parte a timpului pe care îl petrec la serviciu, ceea ce îi determină să-și focuseze gândurile în altă parte, să nu dea atenție activității pe care o fac, ca într-o încercare de a evada dintr-un loc care nu le face plăcere. Și în acest caz această stare va deveni una de obișnuință. În timp aceste emoții le vor afecta starea de spirit. Vor deveni nemulțumiți de jobul lor, frustrați, invidioși (că există oameni cărora activitatea profesională le face plăcere și le aduce bucurie), triști și cu o stare de gol interior.
Emoția din spatele jobului este esențială în gradul de satisfacție și împlinire pe care ți-l dă activitatea profesională. Putem să o comparăm cu emoția din spatele unei relații. Dacă aceasta este iubirea (iubirea nu este o emoție, este un sentiment, dar este un sentiment care trezește emoții pozitive) și dorința de a fi împreună atunci vei fi mereu bucuros, vei aprecia, vei acorda atenția ta totală și vei fi dispus să construiești o relație armonioasă împreună cu partenerul tău. Dacă ești nemulțumit și te gândești că îți este mai bine fără partener atunci vei critica, vei suferi și vei dori să ieși din relația respectivă.
Și de ce nu ne-am privi joburile în același fel ? Dacă starea din spatele jobului tău este iubirea atunci vei fi dedicat, implicat și automat vei avea rezultate bune. Dacă în spate este o stare de nemulțumire vei critica, și vei aștepta mereu să ieși din situația respectivă.
Dacă îți este greu să identifici care este emoția care stă în spatele jobului tău te invit să vedem care sunt derivatele stării de iubire și care sunt derivatele stării de nemulțumire.
Dacă mergi la job doar ca să faci bani să te întreții fără să îți placă activitatea și fără să te implici total în ea atunci ești într-o stare de supraviețuire, în care întreții frica și lipsa.
Dacă mergi la job doar ca normă socială, pentru că « așa trebuie » atunci întreții o stare de obligație și supunere.
Dacă mergi cu oboseală și lipsă de chef înseamnă că vezi munca ca pe o povară. Doar gândul la ea te obosește și îți provoacă o stare de nemulțumire.
Dacă mergi pentru că îți place activitatea pe care o faci și astfel câștigi bani ca să te întreții atunci vei aduce atenția ta în munca pe care o faci și te vei bucura de rezultate. Bucuria, pasiunea, creația, depășirea limitelor profesionale, disponibilitatea spre efort prelungit pentru a realiza ceea ce ți-ai propus sunt indicii că ești într-o stare emoțională bună față de jobul tău.
Dar cum să faci ca starea din spatele jobului tău să fie iubirea… ?
Atunci când alegi ca prioritate în viața ta profesională să faci ceea ce îți place vs să faci bani, atunci când înveți să îți asculți inima cu dorințele ei și alegi să le îndeplinești îți vei pune mintea (gândirea) în slujba inimii iar această combinație te va ajuta să îți găsești bucuria și împlinirea în job. Dacă vei alege această variantă atunci se va crea o coerentă între minte și inimă, iar mintea va avea ca scop găsirea celor mai bune soluții că să îndeplinească dorințele inimii iar inima va fi înțelegătoare și iubitoare cu mintea. Această alegere presupune mult curaj și asumare totală, și toți știm cât de greu ne este câteodată să facem acest lucru, dar din păcate nu există varianta de siguranță și confort.
De multe ori auzim sintagma « Ascultă-ți inima » dar nu îi dăm mare atenție și nu înțelegem adevărata ei valoare. A-ți asculta inima înseamnă ca TU să asculți de inima ta și să-i onorezi dorințele și să-ți pui gândirea în slujba ei, nu înseamnă să-i asculți pe ceilalți și să fii prins mereu într-un proces mental intens de analiză.
Atunci când te îndrăgostești de un ideal, de un scop și îți pui gândirea în slujba îndeplinirii lui vei simți că ești « viu ». Atunci când ești îndrăgostit de acel « ceva » atenția ta este dedicată 100% acelui ceva, iar modul de operare se face din mintea conștientă și nu din cea subconștientă.
Când alegi această variantă vei începe să utilizezi din ce în ce mai mult mintea conștientă (vs mintea subconștientă) ceea ce înseamnă că vei aduce o nouă dimensiune activității tale profesionale, vei fi în stare de prezență și într-o satre de concentrare mentală asupra activității pe care o faci.
Dacă în schimb prioritară pentru tine este gândirea ta cu toată analiza și calculele ei (ex : să faci mulți bani, să ai o funcție importantă, să fii « cineva » etc) și vei alege să ignori dorințele inimii tale (să faci ceea ce îți aduce bucurie, din pasiune și care îți face inimă să bată) atunci vei trăi un conflict între minte și inimă.
Îți doresc ca iubirea și bucuria să fie fundamentul jobului tău !