talentele și punctele forte

 

Oare cum ar fi să te trezești în fiecare dimineață bucuros și recunoscător pentru activitatea ta profesională și să întâmpini cu nerăbdare noua zi?! Atunci când îți utilizezi talentele și punctele forte, fiecare zi are potențialul să fie o  zi reușită și plină de bucurie.

Una dintre ideile larg răspândite este că talentele noastre sunt punctele noastre forte. În acest articol vei afla că punctele forte sunt construite pe baza talentelor noastre, vei afla care sunt cei trei piloni ai punctelor forte, cum să descoperi care îți sunt talentele și cum să le utilezi în construcția punctelor forte, și cum să  integrezi talentele și punctele forte în viața ta.

    “Munca fără talent este tristă, dar talentul fără muncă este o tragedie.” Robert Halt

Atunci când ne construim activitatea profesională pe baza punctelor noastre forte ne dăm ocazia să ne trezim în fiecare dimineață cu șansa de a face ceea ce ne place, iar acesta este un adevărat privilegiu.

Câți oameni cunoști care se bucură cu adevărat de munca pe care o fac, care se trezesc dimineața cu bucurie și recunoștință pentru ceea ce fac? Și câți oameni cunoști pentru care munca reprezintă un efort, o corvoadă, un rău necesar? Tu din care categorie vrei să faci parte? În acest articol îți voi arăta ca nu este vorba despre noroc atunci când vorbim despre cum să faci ceea ce îți place, ci despre a înțelege cum funcționează talentele și punctele forte și a le folosi  în viața ta.

Procesul de a descoperi, construi și practica punctele tale forte este captivant, interesant, plăcut și îți va oferi multe satisfacții și o perspectivă nouă asupra vieții și posibilitatea de a face ceea ce îți place și te entuziasmează în fiecare zi.

În schimb alegerea de a nu-ți acorda timpul să afli care îți sunt talentele și punctele forte și modul în care să le utilizezi în viața ta reprezintă alegerea de a rămâne în aceiași situație.

Să începem acest demers prin a observa pe ce iți pui atenția cel mai des, pe punctele tale forte sau pe punctele tale slabe. Pentru că acolo unde îți pui atenția se duce energia ta și acolo materializezi. Iar una dintre tragediile care se pot întampla în viață este să nu îți folosești talentele și punctele forte. Mulți oameni aleg să se focalizeze asupra slabiciunilor și în felul acesta pierd din vedere talentele și  punctele forte, care sunt date uitării pe motiv că La activitatea asta sunt bun, nu este necesar să-mi consum energia în ceva la care sunt bun. Totuși, oamenii care au reușit să facă lucruri extraordinare au ales să-și folosească și să-și cultive punctele forte și să le pună în valoare în activitatea lor profesională.

    Ce este un punct forte?

Un punct forte înseamnă să faci ceva foarte bine cu multă ușurință și plăcere. Vedem că se află la intersecția dintre pasiune, ușurință și bucurie.  Simți că poți să faci lucrul respectiv fără să te plictisești sau să-ți pierzi interesul, te implică, te simți inspirat și poți inova, creea și experimenta în respectiva activitate.

Punctele forte le construim pe baza talentelor, cunoștințelor și abilităților. Dintre aceste 3 elemente cel mai important este talentul, acesta fiind înnăscut, pe când cunoștințele și abilitățile pot fi dobândite prin studiu și experiență practică.

Să vedem ce reprezintă cei 3 piloni pe care sunt construite punctele forte.

   Talentul, conform definiției din Dex este – Aptitudine, înclinare înnăscută într-un anumit domeniu; capacitate deosebită, înnăscută sau dobândită, într-o ramură de activitate, care favorizează o activitate creatoare.

Talentul pleacă din noi, este nativ, are legătură cu inspirația, creativitatea, intuiția și abilitatea de a simți cu inima care sunt activitățile care ne fac plăcere. Dacă suntem prea raționali și avem tendința să analizăm mental tot ce simțim putem să rupem legătura dintre noi și talentele noastre.

Talentele sunt cele mai importante componente ale punctelor forte, sunt fundația acestora. Așa că primul pas este să ne descoperim talentele.

Pentru a-ți descoperi talentele este necesar să te observi, să–ți observi emoțiile și tiparele mentale. Observă care sunt acele activități care îți dau starea de bucurie, entuziasm, creativitate, pe care atunci când le practici nu simți cum trece timpul, în care ești implicat și prezent. Experimentează! https://irinalupascu.ro/prajiturile-si-joburile-cum-sa-alegi-cand-nu-stii-ce-sa-alegi/ Vezi care sunt activitățile de care te simți atras, care te pasionează.  Dacă nu faci tu asta, nu o va face nimeni în locul tău.

Observă cum se manifestă talentele la persoanele care excelează în domeniul lor, observă-le comportamentele, studiază-le bibliografiile și identifică cu exactitate în ce constau talentele lor.

Un alt indicator în direcția talentelor tale este dat de următoarele 3 aspecte care pot reprezenta indicatori prețioși în identificarea talentului:

  • Dorințele tale – în ce direcție te poartă dorințele tale? Care sunt activitățile de care te simți atras?
  • Înveți repede și cu ușurință – acesta este un indiciu prețios și de multe ori poate face diferența atunci când vrei să-ți descoperi talentele.
  • Simți emoția de împlinire când reușești să faci acea activitate. Ți s-a întâmplat vreodată să muncești din greu la un proiect și în momentul în care l-ai finalizat cu suces să nu simți starea de satisfacție?

Activitățile care îți dau starea de satisfacție sunt combustibilul care te ajută să continui cu acea activitate, este modul Universului de a-ți spune că ești pe drumul cel bun. Atunci când obții satisfacție din ceea ce faci nu vei simți efort, stres și frustrare.

     Câteva întrebări care să te ajute să-ți descoperi talentele:

  1. Care sunt activitățile pe care pe faci cu bucurie?
  2. Care sunt activitățile pe care atunci când le faci, te simți inspirat și creativ?
  3. Care sunt activitățile pe care atunci când le faci nu simți cum trece timpul?
  4. Care sunt domeniile care te pasionează?
  5. Ce faci cu multă ușurință?
  6. Care sunt pasiunile tale?
  7. Care erau activitățile pe care le făceai cu bucurie în copilărie?

    “Talentele reprezintă darurile lui Dumnezeu pentru tine, ce faci cu ele reprezintă darul tău către Dumnezeu.” Anonim

Nu este suficient să-ți descoperi talentele, este necesar să ți le asumi, să ai curajul să le folosești în viața ta, să le dedici timp și să descoperi modalități în care le poți integra în viața ta.

   Cum sunt configurate talentele în creier?

Din punct de vedere științific, talentele sunt configurate în creier încă dinaintea nașterii noastre.

  “Sinapsele creează talentele. Sinapsa constituie conexiunea dintre doua celule din creier care permite neuronilor să comunice între ei. Aceste sinapse reprezintă „textura creierului” și sunt esentiale pentru a întelege activitatea cerebrală deoarece comportamentul uman depinde de formarea normală a inter conexiunilor între neuronii creierului.

  Așadar, cum se realizează legaturile sinaptice? La patruzeci și două de zile de la concepția fătului, creierul se dezvoltă pe durata a patru luni. În cea de-a patruzeci  și doua zi de viață apare primul neuron, iar 120 de zile mai tarziu avem 100 de miliarde. 0 cifra absolut uluitoare: 9.500 de noi neuroni în fiecare secundă.

  Cu șaizeci de zile înainte să te naști, neuronii încep sa comunice unii cu altii. Fiecare neuron „se întinde”, literalmente, printr-o prelungire a sa, denumită axon  și încearcă să formeze o conexiune. De fiecare dată când se realizează o astfel de conexiune, se formează o sinapsă și pe parcursul primilor trei ani de viață, neuronii au un succes fenomenal în procesul stabilirii unor astfel de conexiuni. De fapt, până la vârsta de trei ani, fiecare din cei 100 miliarde de neuroni reușește să formeze cincisprezece mii de conexiuni sinaptice cu alti neuroni. Pentru a fi mai clari, aceasta Inseamna cincisprezece mii de conexiuni pentru fiecare dintre cei 100miliarde de neuroni. Și astfel, textura cerebrală, complicată, vastă și unică a fost „țesută”.” Marcus Buckingham

   Talentele și punctele forte sunt unice și durabile

   “Modul în care percepem lumea este diferit pentru fiecare dintre noi. Percepția noastră, modelele recurente ale gândurilor, ale sentimentelor și ale comportamentului sunt determinate de rețeaua noastră neuronală unică. Această rețea ne servește drept filtru care sortează și cerne impresiile venite din exterior, determinându-ne să ne concentram intens asupra unor anumiți stimuli și să-i ignoram complet pe altii, considerați neinteresanți.” Marcus Buckingham

Asta înseamnă că nimeni altcineva nu are combinația noastră de talente, suntem unici și tocmai din acest motiv avem responsabilitatea să ne folosim talentele.

    Cunoștiințele reprezintă ce obținem în urma procesului de învățare, totalitatea studiilor, scolarizărilor, perfecționărilor, cursurilor, cărților citite în domeniul care te pasionează. Pentru a dobândi cunoștințe este importantă în primul rând decizia de a-ți investi timpul pentru a le obține. Odată ce îți identifici talentele va fi ușor să îți stabiliești o traiectorie de studiu aprofundat.

    Abilitățile. Definiția din dex –Îndemânare, iscusință, pricepere, dibăcie. Ca să ai abilitatea să faci un anumit lucru este necesară practica și îmbunătățirea continuă a procesului. Abilitățile se obțin prin experiență și practică.

Să luam exemplul talentelor și punctelor forte în arta picturii. Există zeci de mii de pictori, cu toate acestea doar câțiva ajung cunoscuți, iar din aceștia și mai puțini râmân ca nume de referință în istorie. Care este cheia succesului lor? În primul rând identificarea talentul și utilizarea acestuia (degeaba ești talentat dacă nu găsești modalități de a-ți exprima talentul). Apoi alegerea de a-și investi timpul pentru a cultiva talentul. Iar din această etapă rezultă cunoștințele. Toate studiile, școlarizările, perfecționările, carțile care ajută la dezvoltarea cunoștințelor. Pe măsură ce practici și exersezi se dezvoltă abilitățile care reprezintă procesul prin care poți utiliza talentul și cunoștințele, practica zilnică și focusată  în domeniul de interes.

    Cum să integrăm talentele și punctele forte în viața noastră

Dacă ne descoperim talentele și investim timp și implicare în ele automat vor începe să apară oportunități noi în viața noastră. “Acolo unde-ți pui atenția –  materializezi.” Dr. Joe Dispenza

Când ești focusat pe talentele și punctele tale forte îți va fi ușor să sesizezi oportunitățil, vei ști spre ce să te orientezi în viața ta profesională și nu vei fi dispus să faci compromisuri cu timpul și energia ta.

Dacă încă nu ți-ai descoperit încă talentele și punctele forte îți doresc suces și inspirație!

Irina Lupașcu