Analizând oameni de succes care se bucură de multă apreciere și de rezultate excepționale în munca lor  mi-am dat seama că există un element cheie pe care îl au toți și care este esențial în calitatea și modul în care munca lor îi influențează pe ceilalți. Acesta este faptul că toți iubesc oamenii, și nu doar că își dedică munca oamenilor dar uită de ei pentru a se dedica muncii.  Pentru că munca lor a devenit pentru ei mai mult decât ei înșiși, ei au devenit mai puțin importanți decât produsul muncii lor tocmai pentru știu că munca lor  ajută mulți oameni. Și astfel și-au transformat munca  într-o continuă dauire către celilalti.

Când ajungi  « acolo » unde sunt ei îți dai seama că  Misiunea profesională reprezintă mult mai mult decât o cale spre binele și liniștea ta. « Misiunea » se referă la o activitate care este mai importantă și mai măreață decât tine. A avea un scop, o misiune, nu este despre ceea ce vrei ci despre ceea ce poți să oferi. Nu este ceva care te privește doar pe tine ci este contribuția  pe care tu o poți aduce lumii. Fiecare dintre noi avem abilități unice și individuale, dar este esențial să găsim o modalitate prin care să le oferim celorlalți. Sintagma « Dăruind vei dobândi » cred că la asta se referă. Atunci când oferi din preaplinul tău vei dobândi « împlinirea ».

Nimic nu este mai satisfăcător decât să știi că ceea ce faci tu este de folos celorlalți. Atunci când faci ceva pentru binele celorlalți uiți de tine și creezi din bucurie pentru că știi că munca ta va aduce bucurie și asta te motivează.

 Să analizăm ce înseamnă concret « Să iubești oamenii »

Sună suprarealist și imposibil de realizat. Adică, da,  îți iubești familia, prietenii (dar nici pe aceștia tot timpul pentru că de multe ori te supără), poate un star de cinema…dar cum să iubești toți oamenii ? asta e chiar e  greu de facut…

Nu este chiar așa și am să îți spun de ce.

 Să iubești înseamnă să oferi atenția ta și prezența ta  fără să judeci , înseamnă să îți pese, să dai dovadă de respect și să îți dorești să oferi ceva frumos celui de lângă tine (un zâmbet, o vorba bună, o dovadă de apreciere, să te bucuri pentru cel de lângă tine când reușește ceva).

Când ajungi să fii într-o stare de împlinire interioară, să simți cu recunoștiință că ai tot ce îți trebuie și că ai fost înzestrat cu abilități extraordinare atunci automat simți și nevoia să dăruiești din ceea ce ai și  ești. Prin acțiunea de a oferi celorlalți tu te aliniezi cu scopul vieții, a dărui devine o necesitate. Dacă nu oferi  abilitățile tale automat te blochezi, pentru că atunci când nu îți folosești abilitățile cu care ai fost înzestrat ai o stare pe care o simți ca un blocaj interior puternic.

 Acești oameni sunt fascinați de oameni, le plac oamenii, vor să le ofere toată cunoașterea și toată munca lor. Au acea « chimie » cu toți oamenii, au abilități de a comunica foarte ușor, de a empatiza, de a nu crea rezistență și conflicte, multă modestie și o lipsă totală de superioritate. Nu judecă, nu critică și nu se cred mai buni decât alții.Și aceste abilități sunt greu de dobândit, pentru că de multe ori atunci când muncim mult să ne atingem obiectivele avem tendința să îi privim pe ceilalți cu superioritate și să le cerem să înfăptuiască și ei aceleași lucruri ca și noi (nu mai ținem cont că fiecare evoluăm în mod diferit și în direcții diferite). De asta ai nevoie de mult tact și multă blândețe în lucrul cu oamenii  pentru că ceea ce pentru tine este foarte ușor de înțeles și de făcut pentru alții este foarte greu și complicat și va trebui să ai răbdarea să explici și să arăți în practică de mai multe ori până « elevul »întelege. Ai nevoie de multă răbdare, de compasiune (ai fost și tu așa) și de iubire (dacă intenția ta este din iubire atunci celălalt asimilează mult mai ușor informația).

 

Orice muncă faci ea este destinată oamenilor, asta înseamnă că ceea ce faci tu este pentru oameni (indiferent că ești profesor, doctor, avocat, cofetar, vânzător, it-st etc). Dacă îți plac oamenii automat dorința ta este să le oferi cel mai bun produs/servicii/informații.

Satisfacția muncii înseamnă aprecierea venită din exterior. Un creator de modă este împlinit când cei care îi poartă creațiile se simt fericiți în ele; un antrenor de fitness este împlinit când clienții lui au rezultatele dorite, un doctor este împlinit atunci când pacienții lui se însănătoșesc, un trainer atunci când clienții lui au rezultatele dorite.

Astfel abordarea ta trebuie să fie de formă « Cum pot eu prin activitatea mea să aduc succcesul clienților mei ? »

Care este acel « ceva » pe care doar eu pot să-l aduc în viață altora ?

Astfel cel mai important ingredient al misiunii profesionale este iubirea de oameni, pentru că atunci când  faci cu tot dragul și cu toată dăruirea ceea ce ai de făcut rezultatul va fi extraordinar.