În ultima vreme aud din ce în ce mai mulți oameni nemulțumiți de jobul lor. Și culmea e că își alocă foarte mult timp din viața lor să povestească cu lux de amănunte cât de rău este la jobul lor. Își petrec câte 8-10 ore la job (simțindu-se rău sau abia așteptând să se termine programul) și apoi își petrec restul zilei povestind despre cât de rău este acolo. Aproape ca un cerc vicios, ca o capcană, ei sunt mereu conectați la un job care le face rău. Ideal ar fi să avem și noi un buton de ON-OFF, astfel încât atunci când plecăm de la job să închidem sistemul de gânduri referitoare la job, să ne deconectăm total de el și să ne regăsim starea de bine și de echilibru, să ne refacem starea de spirit. 

Dar adevărul este că acolo unde îți aloci energia (focusul, atenția, gândirea) similar vei manifesta realitatea în viața ta, în viitor. Astfel dacă te vei plânge  și vei fi nemulțumit de jobul tău asta vei manifesta în viața ta.

Avem concediu între 20 și 30 de zile pe an. Tot anul așteptăm vacanțele și weekendurile, doar că ele trec ca fulgerul. Nu avem timp să ne relaxam, să uităm de job și ne întoarcem mai nefericiți înapoi (pentru că acum iar trebuie să așteptăm 1 an pt următorul concediu).

Suntem obosiți, suntem din ce în ce mai stresați, depresia se bate pentru locul 1 în rândul bolilor. Aparent jobul “ne fură mintile”, ne îmbolnăvește și ne scade dramatic calitatea vieții iar toată viață noastră ajunge să se învârtă în jurul jobului. Și mai important decât atât jobul ne fură cea mai importantă resursă pe care o avem – timpul. Oricâți bani ai avea nu poți cumpăra timp. Tu ești dispus să plătești acest preț ?

Întrebarea este cum ieși din această capcană… ?

 Asumarea responsabilității

Îmi aduc aminte perfect de momentele în care făceam și eu la fel. Eram total nemulțumită de jobul meu, eram stresată și simțeam că îmi scade calitatea vieții.

 Întrebarea care s-a născut atunci în mintea mea a fost dacă sunt nemulțumită de job sau dacă sunt nemulțumită de mine, pentru că jobul meu era alegerea mea 100%. Și mi-am dat seama că eram nemulțumită de mine și nu de jobul meu. Jobul meu era perfect și îmi oferea tot ce îmi promisese că îmi va oferi ( 8 ore muncă/zi, situații provocatoare, călătorit,lucru cu  oameni, salariul convenit). El nu s-a abătut de la drum și de la angajamente. În schimb eu m-am abătut. Eu m-am abătut pentru că fără să îmi dau seama m-am schimbat și am început să îmi doresc mai mult, mi-am schimbat perspectivele și astfel mi s-au schimbat și nevoile. Mi-am dat seama că nu vreau un program fix de 8 ore pe zi – ci că vreau libertate. Mi-am dat seama că nu vreau să mi se spună ce să fac ci să fac ce cred eu că trebuie făcut (bineînțeles cu asumarea responsabilității). Mi-am dat seamă că nu mai vreau un program fix, monoton, repetitiv ci că vreau că fiecare zi să fie nouă, plină de necunoscut, de situații noi, de oameni noi. Mi-am dat seamă că nevoia mea era de creație nu de execuție.

Mi-am mai dat seama de un adevar, este foarte greu să te deconectezi de un job care nu îți place, pentru că îți mănâncă toată energia și bucuria, iar motivul pentru care este greu să te deconectezi este tocmai pentru că îți este greu să te conectezi la el (contraintuitiv dar adevărat).

Când faci ceva pentru că trebuie (ai rate de plătit, nu ai găsit ceva mai bun, trebuie să te întreții) dar nu îți place ce ai de făcut, automat creierul tău percepe situația că pe un sacrificiu, un chin,  că trebuie să înduri, iar starea de nefericire îți acaparează gandirea și îți creează realitatea și se perpetuează în viitor.

Care este soluția ?  

În funcție de situația în care te afli ai următoarele variante , dar nu uita că soluția nu este să te plăngi ci să găsești soluții.

  1. Dacă nu îți place jobul tău nu-i mai da atenție, tratează-l cu indiferentă. Nu-ți mai investi energia ca să te plângi și să te gândești câtă nefericire îți aduce. Tratează-l cu obiectivitatea, este doar o situație temporară care te ajută să-ți plătești traiul.
  2. Identifică toate aspectele pozitive ale jobului tău și oferă-ți recunoștiința și apreciere pentru ele. Dacă te focusezi pe aspectele pozitive acestea se vor înmulți și curând vei avea constant o stare de mulțumire și pe motive bine întemeiate.
  3. 3. Învață să folosești butonul OFF. Jobul se termină la oră 17.00 (sau la ce oră termini tu). După această oră nu te mai gândi deloc la el. În weekend sau în vacanță nu-i aloca timp, este timpul tău liber.
  4.  Concentrează-te pe ceva ce ți-ar plăcea să faci și investește în hobby-urile tale. Caută alternative pentru jobul tău. Alocă timp ca să te relaxezi și  să te umpli de bucurie.
  5. Asumă-ți responsabilitatea. Jobul pe care îl ai este alegerea ta. Dacă nu ești mulțumit de el este responsabilitatea ta să faci o schimbare. Jobul nu poate să se schimbe singur.
  6. Conștientizează faptul că un job potrivit îți aduce bucurie, satisfacție, stare de împlinire, și senzația că nu știi când trece timpul. Când conștientizezi acest aspect vei face tot posibilul să găsești jobul potrivit ție, nu îți vei pierde timpul ca să te plângi ci să  găsești soluții salvatoare.
  7. Crește-ți nivelul de energie și vitalitate. Practică un sport, fă plimbări în natură, meditează.

Astfel încât folosește butonul ON-OFF cât mai des. Nu te mai culca noaptea cu gândul la job și nu te mai trezi cu gândul la job. Învață să te relaxezi și să nu mai dai atenție aspectelor negative și să le tratezi cu indiferență. Renunță la starea de frustrare și vinovăție, învață să traiești în starea de recunoștiință și apreciere.

Dacă îți dorești să găsești jobul care îți este menit ție atunci cu siguranță așa va fi ! « Caută și vei găsi ! »