De ce apare tendința de a pune alte persoane pe un piedestal și cum să le dai jos de acolo

În ultima vreme am observat o tendință pe care o am câteodată  în raport cu persoanele pe care le admir. Întâlnesc o persoană nouă care mă impresionează prin modul lor de-a fi  sau aud lucruri extraordinare despre o  persoană și automat în capul și inima mea o pun pe un piedestal.

Ce înseamnă asta mai precis? Că am încredere totală în persoana respectivă și iau de bun tot ce spune. Doar că mi s-a întâmplat următoarea situație – am avut încredere în persoana respectivă, am urmat o recomandare făcută de persoana respectivă fără să o mai trec și prin filtrul meu și….rezultatul a fost nasol pentru mine. M-am trezit în situația în care m-am întrebat oare cum am putut să iau așa o decizie… Atât de în defavoarea mea… Și apoi am analizat procesul și mi-am dat seama de ce se întâmplase. Am avut încredere în persoana de pe piedestal și nu m-am întrebat și pe mine ce vreau cu adevărat.

Oare de unde apare această tendință, de a pune anumiți oameni pe un piedestal?

În aparență pare o situație cu conotații pozitive. Admiri și apreciezi atât de mult o persoană încât îi acorzi încredere totală. Doar că în această situație faci acest lucru automat, fără să testezi sau fără o perioadă de probă. Pur și simplu aceste persoane te conving foarte repede că locul lor este pe un piedestal. Este un lucru bun să observi calitățile bune ale altor persoane, dar atunci când îi idealizezi nu îi mai vedea pe ei cu adevărat, ci doar o mască a lor pe care tu ai creat-o. Și astfel toată lumea are de suferit.

Și oare a pune alți oameni pe un piedestal nu înseamnă că îi pui deasupra ta, nu este ca și cum te poziționezi singur pe o poziție de inferioritate? Este o formă de cedare a puterii personale. Crezi mai mult în ce spun ei, fără să te mai întrebi dacă acesta este și adevărul tău. Îi consideri super oameni și te lași orbit de o iluzie a ta. Pierzi capacitatea de analiză obiectivă.

Varianta sănătoasă este să observi și părțile minunate ale persoanei și părțile care nu îți plac în mod deosebit și să accepți persoana așa cum este, în lumina realității și nu a iluziei autocreate.

Dacă observi că se repetă această situație  înseamnă că este un tipar comportamental, un mod memorat de funcționare și că acționezi pe pilot automat atunci când contextul este favorizant (întâlnești o persoană care declanșează în tine acest comportament).

Este important să conștientizezi că nu este vina lor că tu le-ai pus pe un piedestal, a fost alegerea ta. Este o situație neplăcută pentru persoana asezată pe piedestal, pentru că inconștient tu o supui presiunilor așteptărilor tale nerealiste.

Apoi este important să analizezi care sunt motivele care declanșează acest comportament.

Cred că are de-a face într-o anumită măsură cu neîncrederea în sine, cu tendința de a valora și aprecia mai mult ce spun și fac ceilalți în detrimentul a ceea ce crezi și faci tu. Și este un comportament asimilat în mica copilărie, dacă părerea ta nu conta prea mult și nu era apreciată și existau mereu alte opinii mult mai apreciate….asta învață subconștientul nostru –  să acționeze punând alți oameni pe un piedestal.  Începi să crezi că alți oameni sunt mai importanți decât tine iar locul lor este pe un piedestal iar asta devine o credință limitativă subconștientă.

Acum că am analizat în ce constă acest tip de comportament și cum ne afectează  urmează partea interesantă.

Care este soluția?

  1. În primul rând identifică dacă ai această tendință – de a pune oamenii pe un piedestal.
  2. Analizează cât rău îți face acest comportament. De la decizii influențate de părerea celorlalți, la emoții de frustrare, așteptări nerealiste care te fac să suferi și altele asemenea.
  3. Acceptă situația. Poate nu e cel mai confortabil lucru dar cu siguranță este cel mai sănătos în contextul dat.
  4. Data viitoare când te pregătești să urci o persoană pe un piedestal te rog ia un ciocan și distruge piedestalul (metaforic vorbind). Nu este cazul!
  5. Mai așteaptă 12 luni și apoi analizează dacă încă consideri că locul persoanei este pe un piedestal. De cele mai multe ori timpul ne arată adevărul.
  6. Conștientizează că nimeni nu este perfect, toți avem imperfecțiunile noastre. Nu este un comportament sănătos să-ți dai puterea personală altcuiva.

Dacă chiar vrei să pui pe cineva pe un piedestal atunci pune-te pe TINE! Analizează ce spun cei pe care îi admiri și în care ai încredere dar asigură-te că deciziile le iei doar după ce îți asculți inima!

Irina Lupașcu