Pe scurt – pentru că ne identificăm cu eroul din poveste!

Și oare cum ar fi ca Tu să fii cel care reușește?!

Pentru că tocmai asta face o poveste bună – te face să te simți ca un Erou.

Și dacă ți s-a întâmplat ca după ce citești o carte bună să te simți mult mai încrezător în tine – acum știi de ce. Ca să-ți dau și un exemplu fac referire la cartea Alchimistul scrisă de Paolo Coelho, o carte care a stabilit recorduri absolute de vânzări. O carte care până acum s-a vândut în peste 150 de milioane de  exemplare și a fost tradusă în 81 de  limbi. Unul dintre mesajele celebre ale acestei cărți este “Când îți dorești ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.”

Și dacă ai citit-o, știi că este scrisă într-un stil simplu, accesibil. Povestea descrie călătoria unui cioban către îndeplinirea visului său ( a visat într-o noapte că lângă piramidele din Egipt se afla comoara lui și a plecat într-o călătorie inițiatică). Pare o poveste de copii, totuși ea ne intra direct în minte și în suflet, ne aduce aminte că noi toți avem un potențial măreț care se cere împlinit. Asta e magia poveștilor!

Toate cărțile best-seller și filmele cele mai vizionate de la Hollywood respectă această rețetă: luăm un personaj cu limitari (lipsa curajului, lipsa inițiativei, îndoială, vicii etc)  și îi dăm un vis. Apoi îl purtăm într-o călătorie inițiatică pe parcursul căreia va fi forțat să devină o variantă evoluată a sa,  iar la final primește recompensa – visul îi este împlinit. Ca în viață doar că finalul este întotdeauna unul fericit.

Poveștile au un impact mare nu doar asupra copiilor, mai nou sunt folosite în afaceri, în management, marketing, psihologie, dezvoltare personală, design. Poveștile au impact în toate domeniile vieții. Ne place să adormim ascultându-le, să ne construim afacerile pe baza lor, să luam decizii influențați de ele. Ne readuc aminte de ceva din adâncul nostru.

   Dar oare de unde au această putere? Care este știința și modul de funcționare al poveștilor?

Știința spune că iubim poveștile pentru că atunci când auzim o poveste cu care rezonăm, nivelul nostru de oxitocină crește. Oxitocina este unul dintre hormonii fericirii iar atunci când acest hormon este secretat în creierul nostru  simțim că ne crește starea de încredere, compasiune, bucurie. Simțim cum ni se reduc temerile. Ne motivează să fim mai buni și mai toleranți iar asta duce la creearea de relații mai puternice. Apare starea de conectare cu ceilalți. La mame oxitocina este responsabilă de apartiția instinctului matern.

Poveștile activează centrii senzoriali din creierul nostru. Neuroștiința a descoperit că atunci când ascultăm  o poveste, aceleași porțiuni din creier se activează și la povestitor și la ascultător. Creierul tău ca ascultător, oglindește creierul povestitorului. Cu alte cuvinte, atunci când rezonezi cu o poveste, creierul tău reacționează ca și cum tu o experimentezi, te plasează în interiorul poveștii.

Poveștile ne fac să ne simțim ca făcând parte din ceva măreț.

Creierul nostru este compus din 3 părți principale:

  • Creierul reptilian – creierul instinctual
  • Sistemul limbic – creierul emotional
  • Neocortexul – creierul rational

Ascultarea poveștilor este mult mai puternică decât procesarea informațiilor și a datelor pentru că se activează nu doar creierul rational, dar și creierul emotional (sistemul limbic).

Sistemul limbic este responsabil și cu declanșarea emoțiilor (prin intermediul amigdalei) cât și cu formarea amintirilor (prin intermediul hipocampusului).  Poveștile stilmulează simțurile și astfel se creează amintiri de lungă durată. Atunci când creierul detectează un eveniment încărcat de emoție, amigdala secretă dopamină în sistem iar dopamina ajută memoria și procesarea informațiilor. Din cauza asta atunci când utilizăm imagini, descrieri și evenimente care ne folosesc simțurile și emoțiile ne vom aduce aminte povestea din spate.” John Medina

Poveștile sunt puternice pentru că nu trebuie să experimentăm noi o anumită situație pentru a simți emoțiile aferente ei. Neuronii oglindă sunt responsabili pentru acest fenomen. Aceștia se activează nu doar când ascultăm o poveste, urmărim o persoană, ne uităm la tv ci și atunci când ne imaginăm o anumită situație. Asta ne ajută pentru că atunci când schimbăm povestea pe care ne-o spunem noi nouă – ne schimbăm legăturile neuronale, ne schimbăm atitudinea și astfel toată viața noastră se schimbă.

   Poveștile chiar funcționează și în afaceri?

Să luam de exemplu cum funcționează acest aspect în afaceri. Toate site-urile au pagina  Despre noi. Statistica spune că aceasta este a doua cea mai vizitată pagină dintr-un site, după pagina Acasă. În pagina Despre noi este descrisă povestea companiei, cum a început povestea, viziunea fondatorului, evoluția companiei, scopul și valorile companiei. Acesta este podul care conectează clienții cu organizația.

 

Poveștile funcționează! Putem capta atenția prin intermediul lor și astfel să ne asigurăm că mesajul nostru nu va fi uitat prea curând!

Eu ma pregătesc să ascult Povestea Micului Prinț….din nou…pentru că îmi place, mă inspiră și simt că este o poveste cu care mă identific, este o poveste care mă transportă instant într-o lume magică și o călătorie către Adevăr!

Și tu? Care este povestea ta preferată?

I.L.