Mai mult ca sigur că această afirmație va declanșa reacții de contrariere la unii cititori, ba chiar de negație și contraargumentare.

Dar…te rog lasă-mă să-mi argurmentez afirmația.

Viața are un fel a ei de a fi și de a ne aduce cele mai potrivite și folositoare experiențe pentru noi fix atunci când avem nevoie de ele. Este ca un puzzele care trebuie completat cu piesele potrivite la momentul potrivit (dar întotdeauna există mai multe posibilități de a-l completa iar noi avem libertatea noastră pentru că nimic nu este impus totul este ales). Este modalitatea vieții de a ne spijini în evoluția noastră.

Revenind la jobul tău – ești la jobul actual pentru că ai făcut ceva să ajungi acolo (sau nu ai făcut ceva, de ex – să alegi altă oportunitate) . Jobul tău actual reprezintă alegerea ta (nu există cazuri în care cineva forțează pe altcineva să aleagă un job, iar dacă vrei să-mi spui că la un moment dat părinții te-au forțat să mergi într-o anumită direcție, ei bine, ai avut posibilitatea să refuzi, a fost o alegere că i-ai ascultat).

 Alegerea jobului actual reprezintă cea mai bună alegere pe care tu puteai să faci. De ce ? Pentru că este alegerea pe care ai făcut-o și ți-ai asumat-o și pe care o experimentezi, orice altă credința este doar un scenariu (să nu uităm că nu poți ști care va fi rezultatul unei alegeri decât atunci când o experimentezi și nu cred că are sens să începi să te gândești « ce ar fi fost dacă… ? »)

Dacă ai impresia că nu ești la jobul potrivit, înseamană că ai argumente solide (cel mai probabil lucruri care te deranjează) și cel mai probabil aceste lucruri care te deranjează sunt lecțiile pe care le ai de învățat. Pentru că fiecare persoană se află fix la jobul cel mai potrivit și care îi aduce lecțiile necesare ca să evolueze.

Îți voi da un exemplu: cunosc un domn bine organizat, disciplinat, muncitor, deștept, de cuvânt – care lucrează pe un post mult sub potențialul lui (ca și activitate și ca nivel salarial). L-am întrebat într-o zi de ce nu își caută altceva, care să fie pe măsura potențialului și abilităților lui. Mi-a răspuns că măcar jobul pe care îl are este sigur, că ia banii la timp și că a încercat altceva dar nu a funcționat.

Își dă seama că acest job este sub nivelul pregătirii lui și își dă seama că jobul care l-ar împlini (profesional și financiar) este unul conform pregătirii și abilităților lui dar nu are  curajul să acționeze. Iar faptul că a încercat și altceva și nu a funcționat – este dovada faptului că perseverența este importantă în tot ceea ce faci, și că renunțarea nu este o soluție decât dacă vrei să te complaci într-o situație disfuncțională. Iar lecția pe care o are de învățat este că renunțarea și complacerea într-o situație disfuncțională nu sunt o soluție iar alternativa este acțiunea.

Dar… în acest moment această persoană se află totuși la jobul potrivit, chiar dacă are un potențial mare și ar putea să facă cu succes un job care să îl împlinească profesional și financiar, și chiar dacă este conștient de aceste lucruri. Pentru că el nu are încă curajul asumării, perseverența și hotărârea de a cauta până găsește altceva. Și acestea sunt atributele pe care trebuie să le integreze înainte să treacă la următorul nivel (job).

Ești la jobul potrivit pentru acest moment și cu siguranță că ceea ce te nemulțumește la jobul actual nu este din vina jobului, din vina colegilor sau a șefului, ci numai din vina ta. Iar ceea ce te nemulțumește sunt de fapt indicii către lecțiile pe care tu le ai de învățat.

Schimbarea se face din interior către exterior iar jobul potrivit este ca un șantier în construcție.

Și ca să treci la următorul nivel este important să integrezi acele caracteristici care îți lipsesc sau nu sunt dezvoltate suficient (dorință, motivație, curaj, determinare, asumare, valorizare, perseverență, strategie, plan, voința care nu face compromisuri – fiecare are lecția lui de învățat pentru a trece la următorul nivel).

Care este lecția ta ?

Care este caracteristica pe care tu o ai de integrat în personalitatea ta pentru a trece la următorul nivel ?

Cum vrei să faci asta ?

Succes !

Irina