Cariera se stabilește pas cu pas, este un proces în continuă mișcare și evoluție care cuprinde cinci etape fundamentale pe care le avem de parcurs. Ca să îți stabilești un scop clar, cu obiective precise , ca să știi exact unde vrei să ajungi este esențial să știi unde te situezi. Ca să ajungi în vârful scării profesionale este obligatoriu să urci fiecare treaptă, nu poți să ajungi de la început pe ultima treaptă a carierei (există bineînțeles excepții, cazurile geniilor sau a copiilor superdotați), dar există posibilitatea să rămâi blocat în prima sau în a doua etapă pentru toată viață.

 Dacă te ghidezi după etapele carierei vei ști exact care sunt punctele critice în cariera ta și când este momentul să acționezi în direcția schimbării și a ieșirii din zona de confort. Trecerea dintr-o etapă în alta a carierei presupune schimbare, presupune o doză nouă de motivație, un efort suplimentar  și o readaptare a noastră la o nouă situație. Dar această trecere este și cea care ne scoate din rutină și dintr-o zonă prea bine cunoscută care nu ne mai aduce nimic nou în profesie.

Din această cauză etapele carierei funcționează ca un fel de hartă a carierei,  te ajută să știi unde ești, care este următoarea etapă și care este ținta. Dacă rămâi prea mult timp blocat în una dintre etape însemnă că nu mai evoluezi, că ți-ai pierdut ținta și implicit motivația. Deasemenea dacă sari peste o etapă îți vei da seama ulterior că ceva lipsește din construcția carierei și vei fi nevoit să recuperezi acea etapă. De exemplu dacă sari peste etapa de experimentare, care este etapa în care îți dai seama cel mai bine ce îți place cu adevărat să faci și în care descoperi provocări noi și cel mai important te descoperi pe tine, vei rămâne mereu cu întrebarea «  Cum ar fi fost…dacă ? » sau îți vei da seama că ai mers pe un drum greșit fără să te întrebi ce vrei TU cu adevărat, ce îți place ție cu adevărat, și vei trăi cu senzația unui gol. Experimentarea este etapa care îți aduce claritate asupra activităților care îți plac cu adevărat, asupra mediului de lucru în care vrei să lucrezi și asupra provocărilor pe care ești dispus să ți le asumi.

 Etapele carierei sunt direct proporționale cu nevoile noastre că indivizi (nevoia de evoluție, nevoia de îmbunătățire continuă, nevoia de a ști că munca ta contează, nevoia unui nivel salarial crescut, nevoia de apreciere). Cu cât nevoile noastre cresc cu atât este mai probabil să urmeze trecerea către următoarea etapă.

Prima etapă- Descoperirea

Terminăm un liceu sau o facultate, avem vise și așteptări mari dar piața muncii nu ne întâmpină cu brațele deschise. Este etapa în care ne dăm seama că așteptările noastre asupra jobului au fost nerealiste și ne dăm seama că mai avem multe de învățat și multă experiență de acumulat. Cel mai important aspect pentru noi în acest punct  este să avem un job (indiferent de funcție și domeniu de activitate) ca să putem în sfârșit să ne câștigăm proprii bani și să fim pe « picioarele noastre ».

În această etapă suntem dispuși să facem multe activități mai puțin importante doar ca să acumulăm experiență (să facem comisioane, să facem sarcinile trasate de alții).  Este etapa în care descoperim ce înseamnă să ai un job, cu un program bine stabilit, sarcini de lucru, să lucrezi la proiecte, să lucrezi sub presiune,  să faci parte dintr-o echipă cu sarcini diferite, să ai termene fixe și penalizări dacă nu îți faci atingi obiectivele.

 Caracteristici : Suntem focusați pe a învața și a asimila cât mai multe informații despre jobul nostru și suntem foarte implicați în ceea ce facem. Dorim să acumulăm cât mai multe cunoștiințe , suntem curioși și avem o disponibilitate de muncă crescută (putem sta și zece ore la serviciu fără să simțim că este un efort).

Durata După o perioadă munca pe care o facem nu ne mai satisface și începem să ne dorim mai multe responsabilități, atribuții mai mari, vrem să știm că munca pe care o facem contează și atunci este momentul în care facem trecerea către următoarea etapă.

Varianta ideală ar fi să dureze  între 1-3 ani.

A doua etapă- Experimentarea

În a doua etapă conștientizăm că nu știm exact ce ne-ar plăcea să facem, avem o vagă idee dar nu știm în ce direcție să mergem. Avem o oarecare experiență care ne permite să vedem și fața mai puțin frumoasă  a jobului și începem să analizăm plusurile și minusurile și impactul lui asupra noastră. Gândirea noastră începe să fie una de perspectivă, orientată pe termen mediu și lung, nu imediat, asta însemnând că suntem interesanți de posibilitatea de avansare, de creștere în cadrul firmei, de creșterea salarială etc.

Este o etapă în care putem trece prin  experimentarea  mai multor joburi, în care acumulăm cât mai multe cunoștiințe din domenii variate  și începem să ne facem o idee asupra lucrurilor care ne plac și care nu ne plac și pe care nu le vrem în viața noastră.  Este etapa în care experimentăm diverse medii de lucru, abordări diferite din partea superiorului ierarhic, colective diferite și strategii de lucru diferite. Acum se sedimentează cunoștiințele și începem să ne întrebăm «  Ce vreau cu adevărat să fac ? Care este activitatea care îmi aduce satisfacție și care mă face să simt că munca mea contează ? » Este etapa în care conștientizăm nevoia de face ceva care să conteze, nevoia de a fi apreciați, în care avem inițiativă,  motivație și ambiție.

Este etapa în care facem greșeli, învățam din ele și astfel înțelegem ce înseamnă responsabilitatea și asumarea conștientă a acesteia, devenim astfel responsabili pentru acțiunile noastre. Această etapă ajută la construirea încrederii în sine. Învățăm să acceptăm provocări noi, să ne învingem frica de necunoscut și să acționăm.  Acum practic ne construim viitorul – ori acceptăm ceea ce ni se oferă ori învățam să ne dorim din ce în ce mai mult și să muncim organizat pentru a obține ce vrem .

Caracteristici : Este etapa în care schimbăm mai multe joburi, în care experimentăm mai multe activități și poate schimbăm chiar și domeniul de activitate. Este etapa în care ne întrebăm «  Ce mi-ar placea cu adevarat să fac ? » și ne dăm seama care sunt activitățile care ne aduc satisfacție profesională și descoperim domeniul în care vrem să activăm.

Acum  ne construim încrederea profesională,  acceptam provocări noi și ne învingem frica de necunoscut.

Este etapa în care ori ne îmbunătățim în mod continuu performanțele profesionale ori începe o perioadă de deteriorare a performanțelor profesionale.

Durata : Varianta ideală ar fi să dureze între 2-5 ani.

 

 A 3-a etapă- Stabilitate și evoluție

Este o etapă în care am găsit activitatea și domeniul care ne plac și vrem să ne demonstrăm nouă și celor din jurul nostru că suntem suficienți de buni și că putem să facem tot ceea ce ne propunem. Avem experiența necesară cumulată cu informația necesară și de cele mai multe ori în această etapă suntem proprii noștri « stăpâni ».

Munca ne aduce satisfacție și asta ne încurajează și ne motivează să devenim din ce în ce mai buni în ceea ce facem.

Este o etapă în care începem să câștigăm mai mulți bani și punem accentul pe calitatea muncii pe care o oferim, muncim foarte mult și suntem dispuși să facem sacrificii pentru cariera noastră.  Colaborăm foarte bine cu echipa noastră și oferim cu plăcere din conoașterea noastră.

 Caracteristici : Vrei să devii din ce în ce mai bun în ceea ce faci, calitatea muncii tale este foarte importantă pentru tine. Ești motivat și îți dorești ca muncă ta să influențeze în mod pozitiv cât mai mulți oameni. Munca iți aduce bucurie și nu îți poți imagina viața fără ea.

Durata: varianta ideală ar fi să dureze între 7-15 ani.

  A 4-a etapă- Profesionalism  

În această etapă suntem foarte buni în ceea ce facem, facem lucrurile (oricât de complicate și complexe sunt) cu multă relaxare și bucurie. Este etapa în care ne dorim să dăruim cât mai mult din cunoașterea noastră celor din jur. Focusul nostru nu mai este pe noi ci este pe ceilalți. Oferim din ceea ce avem și din ceea ce suntem.

 Este etapa în care ne dăruim muncii noastre, și munca nu mai este despre noi și despre ceea ce ne dorim noi, este despre ceilalți și despre cât de bine ne facem treaba (profesionalism, expertiză și eficiență), este despre atingerea performanței

Primim respect și apreciere pentru munca noastră.

Caracteristici : nu mai simți nevoia să demonstrezi nimic ci să dăruiești cât mai mult din ceea ce ai și din ceea ce ești.

Durata : Varianta ideală ar fi să dureze până la sfârșitul vieții iar cei care s-au îndrăgostit de munca lor nu pot renunță niciodată la ea.

 

A 5-a etapă –  Încheierea carierei

Aceasta este etapa în care mulți oameni își încheie perioada de activitate profesională. Ea poate coincide cu ieșirea la pensie. Este o etapă în care focusul trece pe sănătate, pe relaxare, pe tihnă și pe implicarea în hobby-uri și activități relaxante.

Vă doresc etape minunate de evoluție profesională !

Irina Lupașcu