Ne conectăm  atât de mult emoțional (negativ)  în joburile noastre încât acest fapt ne aduce mult consum energetic și multă suferință.

Suferim dacă nu ne facem targetul, suferim dacă avem colegi nepăsători, dacă ne ceartă șeful, dacă ne critică colegii, dacă apar probleme, dacă avem clienți nemulțumiți și tot așa…

Luăm totul la modul personal și nu reușim să ne mai detașăm de serviciu. Ne trezim dimineața și primul lucru care ne apare în minte este o listă mentală de « to do » pentru ziua de muncă, sau ne aducem aminte de ceva ce am uitat să facem și ne îngrijorăm. Ne conectăm mental negativ cu jobul și cu toate problemele de la job. Iar seara înainte de culcare mai revizuim încă o dată în minte toate problemele și lucrurile de făcut de la job (probabil ca să ne asigurăm că încă sunt acolo ).

Ajungem la serviciu și uităm de noi, suntem în priză 8 sau 9 ore, uităm să mâncăm, să râdem, să ne găsim puțină liniște.

Și după serviciu ce credeți ? Uităm bineînțeles să apăsam butonul de « OFF » și rămânem în continuare conectați mental la job…

Ajungem nu să avem un job ci un job să ne aibă pe noi. Devenim sclavii jobului. Jobul nu mai este activitatea noastră de creație și bucurie ci devine starea noastră de supraviețuire. Supraviețuim de la o zi la alta, de la un week-end la altul, de la o vacanță la alta.

Și am observat că avem tendința să ne focusăm pe probleme și pe lucrurile care nu merg bine pentru că avem credința că în felul acesta putem rezolva situațiile, și că aproape niciodată nu ne focusăm și nu apreciem lucrurile care merg bine și care ne aduc bucurie pe motiv că ne folosim energia și  atenția ca să rezolvăm ce nu merge. Ei bine nu aceasta este soluția. Dimpotrivă !

  Este foarte important să schimbăm abordarea și să învățam să ne conectăm emoțional pozitiv la jobul nostru. Ce înseamnă asta ?

 Înseamnă să ne focalizăm atenția exclusiv asupra lucrurilor pe care le iubim la jobul nostru, să ne conectăm doar cu lucrurile care ne aduc bucurie. Să facem o lista cu plusuri a jobului și să ne menținem atenția focusată pe ele. Pe principiul observatorului, lucrurile cărora le dai atenția ta se manifestă  în viața ta.

 Mă veți întreba ce facem cu toate problemele și cu toate situațiile urgente și cu toate dead-line-urile…Ei bine nu facem nimic ! să aștepte să le vină rândul. Când vom fi la job vom face tot ce stă în puterea și responsabilitatea noastră să le rezolvăm. Dar cam atât ! Asta înseamnă că nu le mai luăm cu noi când plecăm de la job, să nu mai conducem cu gândul la ele, nu le mai lăsăm să se deruleze în mintea noastră la cină, nu adormim cu ele în gând, nu visam la ele și nu ne trezim dimineața cu ele.

 Ce avem de făcut ?

  1. În primul rând să contientizezi faptul că tu în primul rând ai o viață, nu un job. Prioritară este viața ta și starea ta de bine. Jobul este doar un job. Scopul lui este să îți aducă bucurie, să îți dezvolte potențialul tău de creator, să îți placă ceea ce faci și să îți umple timpul într-un mod plăcut și folositor. ATÂT ! Pune viață ta pe primul loc și bucură-te de aspectele jobului care îți aduc bucurie!
  2. Nu te mai implica emoțional, decât în măsură în care jobul îți aduce bucurie și nu stres.
  3. Stabilește limite clare. Fă treaba ta nu și pe a colegilor. Tu ești responsabil doar de faptele și acțiunile tale nu a întregii firme.
  4. Învață să te valorizezi și să ai încredere în tine ! Te poate certa șeful de 1000 de ori, dacă tu îți știi valoarea și ai încredere în tine cuvintele lui nu te pot afecta.
  5. Folosește cât mai des butonul de « ON-OFF ». Serviciul începe de la ora 08.00 nu din momentul în care deschizi ochii, în timpul programului ai dreptul la pauze, bucură-te de ele, Serviciul se termină la ora 17.00, apasă butonul de OFF. Atât de simplu ! Nu adormi cu gândul la job.
  6. În timpul programului concentrează-te pe lucrurile care îți fac plăcere. Nu uita să zâmbești și să îți iei pauză.
  7. Fii drăguț cu colegii !
  8. Bucură-te de ceea ce faci !
  9. Nu pune banii pe primul loc ! Cu toți banii din lume nu poti cumpăra nici măcar un minut ! Timpul este cea mai importantă resursă a ta.

Bucură-te de jobul tău, crează în jobul tău, fii curios ! nu lasă  jobul să se transforme în capcana vieții tale ci transformă-l în bucuria creației !