Ce este gândirea matematică și de ce mi-aș dori să gândesc într-un mod matematic?

Ei bine scopul nu este să învățam să gândim după un model matematic ci să  ne folosim de matematica si gândim folosind propria noastră logică mai degrabă decât să preluam « de bun » ce spun alții. Nu este vorba despre matematică ci despre un mod de a gândi care este « în afară cutiei » ; opusul modului de a gândi pe care îl învățam în școală, acela de a memora și de a folosi regului prestabilite.

Ce este matematica?  Este o știință a regulilor (reguli geometrice, numerologice,  calcule etc, toate se bazează pe reguli). Dar în viață rezolvarea problemelor se face prin logică, intuiție și experiență. Dar dacă am îmbină acest mod de rezolvare cu gândirea matematică?

În școală și facultate învățam să rezolvăm problemele după reguli stabilite dar ce ne facem când trebuie să rezolvăm probleme care nu au soluții prestabilite, sigure ? (așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în viață).

Ei bine, atunci poți să rezolvi situația prin emoții, impuls, intuiție de moment dar rezultatul se poate să nu fie cel scontat  sau va trebui să le rezolvi  folosind logica și câteva ingrediente. Și cum faci asta ?

Va trebui să analizezi in detaliu problema, să vezi exact în ce constă, să ieși din starea de emoție și stres (răbdarea este foarte importantă, nu te grăbi ! scopul în prima instanță este să înțelegi, nu să faci), să analizezi cauzele care te-au adus în situația respectivă, să identifici ce ar fi trebuit să faci că să nu ajungi în situația respectivă, să stabilești foarte exact care este rezultatul pe care dorești să-l obții, să analizezi toate variantele de acțiune pe care le ai la dispoziție pentru a acționa, să previzionezi posibile efecte ale acțiunilor tale, să alegi cea mai bună variantă și apoi să acționezi în direcția stabilită. Este foarte important să nu te răzgândești, să fii decis, răzgândirea nu face altceva decât să împiedice rezultatul dorit. În sensul acesta este și o vorba : Toată lumea se da din calea celui care știe ce vrea.

Să faci o predicție a acțiunilor tale în timp, să vezi care sunt cele mai probabile scenarii în funcție de acțiunile stabilite. Nu poți ști 100% ce se poate întâmpla pt că de multe ori sunt factori care nu depind de noi și care nu pot fi previzionați dar șansele să realizezi ceea ce îți propui cresc dramatic dacă îți faci un plan clar.

Este important să lucrezi și cu alți oameni, feed-back-ul lor îți este de mare ajutor, iar o părere obiectivă de multe ori ne ajută să ne recăpătăm perspectiva.

Ce rezultate ulterioare va determina problema/obiectivul pe care o ai? pe cine va influența? cum poți să schimbi rezultatul ? Să luăm un exemplu precis :

Ca să fac o scurtă analogie cu ceea ce înseamnă pentru mine să ai o gândire matematică voi da următorul exemplu :

Să presupunem că aveți o barcă și că vreți să ajungeți din Malaga (Spania) în Tanger (Maroc) într-un interval de timp de 8 ore.

Dacă te urci în barcă, te gândești cât de mult iți doresti  să ajungi acolo și aștepți să te îndrume vântul spre destinația dorită slabe șanse să ajungi.

Astfel iti stabilești un plan, iei o hartă și stabilești traseul, o busolă, alimentezi, te asiguri că ai provizii, verifici condițiile meteo, stabilești echipajul, stabilești sarcini pt fiecare și pornești la drum. Exemplul este unul banal dar este esențial să ai un plan chiar și pt o călătorie banală.

Chiar și așa pot apărea multe situații neprevăzute dar acum esti pregătit să le înfrunți.

Va propun să facem matematica utilă în viață noastră de zi cu zi! să analizăm, să verificăm, să previzionam, să ne folosim de regulile prestabilite, să ne facem un plan clar și să obținem ceea ce ne-am propus. Succes !