Am întâlnit termenul de insecuritate creativă  la Bradley Nelson, autorul cărții Codul Emoțiilor. Definiția acestei sintagme este că te simți nesigur sau lipsit de încredere în tine în ceea ce privește zona de creație sau dezvoltarea a ceva nou în viața ta, fie relații, familie, sănătate, bani, carieră.  Mai pe scurt insecuritatea creativă este un sentiment de insecuritate pe care îl simți și care blochează procesul creativ.

Este acea emoție care blochea

Să-ți urmezi Misiunea ta Profesională înseamnă să faci ceea ce iubești, înseamnă să fii prezent și implicat în activitatea ta, să-ți folosești darurile și abilitățile.

Misiunea Profesională presupune autocunoaștere – să afli care sunt activitățile care îți dau o stare de bucurie și pasiune și să le urmezi. Presupune curaj – să ai curajul să descoperi adevărul tău și să îl exprimi și deasemenea să ai curajul să urmezi drumul tău și nu cel pe care ți-l indică ceilalți.

ză creația, ne blochează pe noi și astfel nu mai creăm.

Funcționează asemenea unei credințe limitative sau a unui tipar comportamental și vizează aspectul creativității în viața ta. Nu te simți sigur pe tine că poți creea ceva și astfel alegi să nu creezi nimic. Doar ca noi suntem Creatori, avem nevoie să creeăm în viața noastră.

Ca orice credință limitativă are o componentă emoțională puternică și tocmai această emoție ne ține blocați în zona de execuție – să facem ceea ce ne spun alții (seful, colegii, prietenii, familia)  și eventual ne spun și cum să facem (întâlnim acest mod de lucru la multe dintre joburi). La început acest mod de lucru funcționează, ba chiar este indicat dar apoi apare nevoia de libertate decizională, de creativitate, de a fi proprii noștri stăpâni.

Ce face să scăpăm de insecuritatea creativă?

În primul rând este important să conștientizăm emoția acestui program. Apoi este important să ne propunem să aducem creativitate (ca acțiune) în viața noastră.

Putem să începem cu întrebarea Ce mi-ar plăcea sa fac nou în viața mea? Poate fi orice, un hobby nou (pictat, șă învăț să cânt la un instrument, să fac un curs într-un domeniu care mă atrage, să scriu, să fac un blog despre ceva ce îmi place) sau  o activitate nouă (sport, grădinărit, gătit). Scopul este să ne luăm puterea înapoi și să începem să creăm în viața noastră. Emoția noua pe care o vom simți în procesul creației (fie că este bucurie, entuziasm, pasiune, genialitate, inspirație, vitalitate, energie, curaj, recunostință) va înlocui în timp emoția insecurității creative. Vom căpăta încredere în noi, în abilitatea noastră de creatori și vom fi una cu creația noastră.