Niculina este psiholog clinician Principal – acreditat de Colegiul Psihologilor din România, Consilier psihospiritual, Terapeut licențiat Expert Bowen (nivel master 2) cu trei specializări în terapie psihologică(de cuplu, EMDR si IMAGO) cu traineri internaționali.
Este fondatoarea clinicii Holisterapia unde se ocupa „ de susținerea oamenilor în crearea sănătății proprii, în cunoașterea și înțelegerea de sine și în dezvoltarea manifestării potențialului divin al celor care doresc acest lucru”.
Este autoarea cărților „Regăsirea puterii interioare”,“Bucuria de a trăi fără mască” , “Bucuria de a trăi în și cu Dumnezeu” , “Credințele noastre creează realitatea noastră”, “Afirmații pentru voi…” ,“Cunoașterea și fluxurile de conștiință cuantică”, “Din vorbele de duh ale străbunilor și fluxurile de conștiință cuantică” ,“Cuvintele deschid fluxurile de conștiință cuantică” ,“Autovindecarea începe din creier prin forța minții” și “Susține conștient adolescența!“
Niculina creează si preda cursuri de dezvoltare personala si spirituala :„Regăsirea puterii interioare”, “Femeie, alege să creezi fericirea în cuplu!”, “Adolescența – perioada în care te formezi ca Om!”, “Susține conștient(ă) Adolescența! – curs pentru părinți“
Niculina este in mod clar una dintre persoanele care își îndeplinește cu succes misiunea profesională prin tot ceea ce face, fiind model și sursă de inspirație pentru toți cei care o cunosc.
Niculina este o persoană pe care o admir enorm, care face lucrurile să pară atât de simple, de ușoare și de firești deși în spatele lor este o muncă intensă de zeci de ani. Te atrage prin pasiunea, entuziasmul și prospețimea pe care le transmite. Când ești în preajma ei trăiești în prezent și te bucuri de prezent.
Este relaxată, veselă și mereu curioasă să afle și să facă lucruri noi. Este îndrăgostită de viață și de necunoscut. Unul dintre semnele clare care indică că și-a găsit misiunea este faptul că își oferă darurile în viața a mii de oameni în nenumărate forme, ajutându-i să-și regăsească bucuria și pasiunea pentru viață. Ai impresia că face totul cu multă relaxare și bucurie și nu pare niciodată obosită.
Ma bucur ca a acceptat să ne povestească despre cum și-a găsit ea misiunea profesională și despre satisfacția și împlinirea pe care le ai atunci când munca ta este dedicată semenilor tai «din cunoaștere și iubire pentru cunoaștere și iubire” așa cum ea spune.
ÎCrezi că misiunea profesională este un drum prestabilit pe care ar trebui să-l urmăm sau că este responsabilitatea noastră să o alegem ? Crezi că abilitățile și talentele pe care le avem fiecare nativ sunt indicatori care să ne ducă spre cea mai potrivită profesie pentru noi și că ar trebui să ne alegem profesia în funcție de ele?
R : Misiunea personală de obicei o pregătim din mica copilărie prin modelele pe care le avem din jur (părinți, frați, îndrumători) sau prin ce am vrea să facem când vom fi mari și nu putem face cât suntem copii.
Eu cred că abilitățile și talentele pe care le avem sunt indicatori plauzibili pentru ce profesie să facem. Cu toate că am întâlnit și cazuri când persoana avea niște talente dezvoltate de foarte mic (3 ani) și când a ajuns mare și-a dat seama că nu are de făcut o profesie unde i-ar fi fost foarte ușor ci o alta unde să-și depășească condiția umană.
Î Care erau activitățile care te atrăgeau cel mai mult când erai copil ?
- Când eram copil cel mai mult îmi plăcea să observ fluturii, păsările, norii, florile, copacii. Mă fascinau cum se dezvoltă, cum se manifestă tot ce era viu în jurul meu. Apoi când am învățat să scriu scriam poezii despre tot ce era viu în jurul meu.
Î Care a fost îndrumarea și abordarea părinților tăi ? Te lăsau să faci ce doreai tu sau te-au ghidat într-o anumită direcție ?
R : Părinții mei erau oameni simpli de la țară iar noi aveam foarte multe responsabilități încă de mici. Așa că ce-mi aduc aminte era să am grijă de animale, de sora mea mai mică și să fac ce voiam în timpul disponibil. Valorile lor erau să învățăm bine, să fim curați, cinstiți și să respectăm oamenii, vietățile, soarele, luna, orice.
Î Crezi că primii zece ani de viață ne determină viitorul și alegerea profesiei ? Crezi că credințele și obiceiurile pe care le deprindem atunci sunt definitorii sau că putem să le dezactivăm și să le schimbăm?
R : Da ele ne pot determina profesia viitoare dar în același timp avem capacitatea să le dezactivăm și oricând să învățăm să facem ce ne place. Eu de exmplu am învățat la un liceu cu profil real, am dat la o facultate de inginerie iar când mi-am dat seama că nu voi putea fi niciodată inginer chimist(datorită mirosurilor foarte puternice de amoniac și alte substanțe chimice) mi-am ales o cu totul altă profesie și anume cea de psiholog. Adică am mai urmat o facultate, câteva formări în terapie și psihoterapie si azi sunt aici.
Î Când s-au pus bazele persoanei care ești azi ?
R : Cred că în mica copilărie datorită miilor de întrebări pe care le puneam în jur mereu. Eram foarte curioasă și mereu căutam să aflu răspunsurile la ce mă interesa. În copilăria mea primeam răspunsuri gen : așa se face, așa se spune, așa se vorbește, etc , răspunsuri care nu m-au satisfăcut niciodată și de aceea am căutat să aflu când am ajuns în adolescență și încă și acum: de ce se face așa ? de ce se spune așa ?de ce se vorbește așa, etc…
Î Care este persoana care ți-a fost model în viață ? Care au fost calitățile acesteia pe care le apreciezi cel mai mult ?
- O persoană foarte importantă în viața mea a fost un unchi, fratele mamei care avea 3 universități (drept, economie și conservator) iar când l-am cunoascut mai bine (în clasa a VII – a) era profesor de clarinet la Conservator în București. El a stat o lună în vacanța clasei a VII-a să mă învețe să scriu frumos. Și atunci am învățat foarte multe de la unchiul Paul. Era un om genial, deosebit de inteligent, cu o cultură vastă în multe domenii, serios, foarte îngrijit și destul de meticulos. Cred că atunci acea întâlnire lungă cu el mi-a marcat viața pentru totdeauna iar dezvoltarea mea ulterioară și dorința mereu de a crește și de a face lucruri noi se datorează lui.
Î Care sunt valorile după care te ghidezi ?
R: Câteva dintre cele mai importante valori sunt: nu mă compar cu nimeni, sunt autentică, corectă, perseverentă și vreau să îmi depășesc condiția umană.
Î Știu că citești foarte mult. Cum te-a influențat cititul?
R : Cititul a fost pasiunea mea încă de la 7 ani și nu m-a părăsit nici până azi. Eram atât de curioasă de cum funcționează lumea că citeam tot ce găseam. Prin citit mi-am clarificat foarte multe aspecte ale ființei umane, ale mediului înconjurător și cum putem face tot ceea ce vrem. Eu dintotdeauna am știut că omul este mult mai mult decât se vede și că poate să zboare dacă vrea sau să călătorească prin gând dar nu știam cum poate să facă asta. Așa că am ajuns prin cărțile citite să găsesc multe explicații despre această parte nevăzută a omului și a puterii sale interioare.
Î Când ți-ai dat seama care este misiunea ta profesională? Ai gasit-o tu? Sau te-a gasit ea pe tine?
R: Îmi aduc aminte că dintotdeauna am fost “psihologul claselor prin care am trecut”- adică cei care aveau o problemă sau aveau un necaz veneau să mi-l spună mie. Nu știu acum dacă chiar îi ajutam cu ceva dar mereu spuneau că: „uite ce bine că ți-am spus că acum mă simt foarte bine”. Dintotdeauna eram foarte empatică, puteam să mă pun în pielea lor dar să rămân și în observator adică să nu mă încarc cu problemele lor. Așa cum am spus mai sus am făcut o facultate de inginerie unde nu m-am regăsit și într-o zi m-am întrebat ce vreau eu să fac până la 100 de ani și să mă simt confortabil, bine și să fiu mulțumită cu ce fac? Și răspunsul a venit din Sine foarte clar psiholog. Așa că m-am înscris la a doua facultate, am dat un interviu(pentru că luasem prima licență cu notă mare)și am fost întrebată de ce am ales Psihologia? Iar eu eram foarte decisă și am răspuns: Ca să-mi fac un cabinet de psihologie și să susțin oamenii în creșterea și dezvoltarea lor. Și uite așa mi-am început a doua formare pe care să o practic măcar până la 100 de ani.
Î Cât de mare impact are viața profesională în viața personală? Crezi că poți fi împlinit în viață personală fără sa fii implinit din punct de vedere profesional?
R: Cred că ele se completează. Lucrând mereu cu mine ca să fiu cât mai autentică, pregătită și competentă în plan profesional toate acestea se reflectă și în plan personal. Opinia mea este că pentru a fi împlinit în viață este necesar să fii împlinit pe toate dimensiunile vieții. Dimensiunile vieții din punctul meu de vedere sunt: personal, relațional, profesional, social – financiar și spiritual.
Î Știu că activitatea ta profesională este foarte complexă. Scrii carți și articole, ții cursuri pe mai multe tematici, participi la emisiuni, faci terapia Bowen, faci sesiuni individuale. Care este activitatea ta preferată și de ce?
R: Toate activitățile mele sunt preferate deoarece sunt foarte curioasă și caut profunzimea din fiecare secțiune. De exemplu lucru tete-a-tete cu clientul îmi dă o mare satisfacție pentru că descopăr abordări noi ale acelorași situații deoarece fiecare om este unic si atunci cu el descarc informații despre soluția optimă pentru el. În activitatea care ține de cursuri iubesc energia debordantă și dinamica lucrului în grup. În terapie bowen sunt foarte curioasă de ce poate să ne dezvăluie corpul unui om care conține toate experiențele trăite de acel om. Când scriu sunt în contact cu inspirația și inteligența creatoare divină și mă simt magnific. Ca o concluzie dacă nu-mi place ceva nu fac.
Î Atunci când îți găsești misiunea profesională lucrurile curg de la sine, în armonie și echilibru sau sunt și multe momente de zbatere interioară în care cauți răspunsuri și soluții la întrebările și provocările care apar?
R: Când îți găsești misiunea profesională lucrurile curg de la sine, ușor, clar, în liniște și echilibru adică în confortul propriu.
Î Ce ar trebui să facem ca să ne gasim claritatea asupra misiunii noastre profesionale?
R: Să vedem ce ne place să facem cu inima ușoară adică fără așteptări foarte mari, să vedem unde putem crea pentru a fi în acord cu valorile noastre fără să călcăm pe sufletul nostru și cum putem exprima în exterior ceea ce facem noi.
Î Care este satisfacția cea mai mare pe care o ai atunci cand îți găsești misiunea profesională?
R : Pentru mine cea mai mare satisfacție în misiunea profesională este să reușesc să exprim ceea ce vreau și să văd cum ating sufletele oamenilor. Atingerea sufletelor celor din jur este să vezi că încep să lucreze cu ce ofer în așa fel încât să-și schimbe percepția asupra vieții.
Î Recomandă-ne o activitate care să ne ajute să ne găsim misiunea profesională.
R : Autoobservarea – adică să fii în contact cu tine, să vezi ce îți place și ce nu, să vezi ce poți îmbunătăți și poți schimba și să ai înțelepciunea de a face diferența.
Î Care sunt din punctul tău de vedere aspectele la care ar trebui să fim atenți în momentul în care ne alegem profesia ?
R : Din punctul meu de vedere atunci când ne alegem profesia să ne uităm la starea energetică pe care o avem atunci când ne vizualizăm că facem activitatea dorită, să ne uităm la cum putem crește în profesia respectivă, să creem ceva nou în domeniul respectiv și să avem puterea să transmitem mai departe ce am creat. Dacă avem o stare de bine acea profesie este ceea ce avem de făcut, dacă nu ne reorientăm. Mult succes în a vă crea o profesie briliantă.
Îți mulțumesc Niculina pentru acest minunat interviu ! Mă simt onorată și recunoscătoare să fiu prietena ta ! J