De Tibi Ușeriu am auzit prima dată în 2016 când a caștigat 6633 Arctic Ultra, competiție extremă care se desfăşoară la Cercul Polar. La începutul anului 2017 a caștigat din nou al doilea an consecutiv cursa extremă de 566 de kilometri în 159 de ore la temperaturi de -40 de grade, doborându-şi propriul record, din anul anterior.
Apoi l-am văzut pe Tibi la o emisiune TV și m-a impresionat enorm povestea vieții lui și sinceritatea cu care a vorbit despre ea. Părea o viață desprinsă din filme dacă nu chiar mai mult…motiv pentru care m-am grăbit să-i cumpăr cartea „27 de pasi” ca să aflu mai multe.
L-am întâlnit la un eveniment în Iași, unde era prezent ca speaker și unde a cucerit sala prin naturalețea, simplitatea și impactul pe care povestea lui l-a avut asupra sălii. M-au impresionat voința lui de fier, sinceritatea, hotărarea și modul în care s-a reinventat. Povestea lui este o adevărată sursă de inspirație.
Aș vrea să aflăm mai multe despre modul în care Tibi și-a descoperit misiunea profesională, și țin să fac precizarea că prin misiune profesională înteleg acea activitate care îți aduce bucurie, te împlinește și te ajută să evoluezi ca om.
Î: Scrii în cartea ta « 27 de pași » : « E frumos să știi cine ești cu adevarat și care e acel lucru la care ai fost chemat. Fiindcă se spune că în viața fiecarui om există două momente cheie : cel în care te-ai născut și cel în care afli pentru ce anume ». Tu ai aflat care e acel lucru pentru care te-ai născut?
Da.
Î : Crezi că sensul vieții este ceva static sau ceva care se reinventează mereu și mereu în funcție de experiențele prin care trecem?
Eu consider că sensul vieții este unul, însă în zilele noastre avem foarte multe tentații în jurul nostru.
Î : Până acum viața ta a fost una a extremelor, aparent îți place să traiești la intensitate maximă. De unde vine această nevoie a ta de a trăi la maxim ?
Copilăria și adolescența mea au fost perioade dificile. Mă regăsesc în situațiile dificile pe care le oferă competițiile de anduranță. Situații în care ești dus în punctul de supraviețuire. Din acest motiv mă întorc mereu la situații care îmi testează limitele.
Î : Esti ultramaratonist, speaker la diferite evenimente, administrator la Tășuleasa Social, scriitor… Care este activitatea ta preferată și cum se îmbină aceste activități ?
Tășuleasa Social este locul meu de suflet, acolo este familia mea care mi-a stat alături de la bun început.
Sunt parte din echipa de bază a Asociației Tășuleasa Social și mă ocup de departamentul sportiv al Asociației. De asemenea organizez o competiție de alergare montană în fiecare an, Maratonul Via-Maria-Theresia.
Tot ceea ce fac – fac cu placere. Sunt norocos.
Î : Cât de important este pentru tine să visezi ? Scrii în cartea ta că tu ai visat dinainte ce avea să se întample… A fost un vis în somn sau ți-ai creat ce avea să se întâmple în imaginația ta ?
Eu am visat când eram în detenție porțiuni din viața mea de după detenție. Cu timpul după ce m-am întors acasă, am început să conștientizez visele avute.
Se spune că toți avem un drum al nostru scris… și indiferent cât de mult încercăm uneori să deviem de la el, cumva tot acolo unde suntem meniți să ajungem sau să facem în viață.
Î : Ce rol a jucat și joacă meditația în succesul tău ca și ultramaratonist ?
Meditația este foarte importantă și face parte din programul meu de pregătire pentru fiecare competiție la care particip.
Î : Care a fost atuul tău la 6633 față de restul participanților ?
Dorința de a-mi depăși limitele. Poate și fiindcă a fost cel mai bun loc de ucis `demonii`, de analizat amintiri, traume și iluzii.
Î : Ca să îți atingi obiectivele ce crezi că contează cel mai mult : motivația, hotărârea, perseverența, strategia, planificarea sau adaptarea condițiilor din mers ?
Nu este un singur lucru care te ajută să îți atingi obiectivele. Aici este vorba de un cumul de factori care lucrează împreună în așa fel încât să poți duce la capăt ceea ce ți-ai propus. Și bineînțeles trebuie să ai perseverență în ceea ce faci.
Î: Care erau activitățile tale preferate în copilărie ? Crezi că hobby-urile din copilărie sunt indicatori către profesia cea mai potrivită ?
În copilărie nici nu știam ce înseamnă hobby. Când am ajuns la vârsta adolescenței, eram pasionat de box și lupte de contact.
Î : Care este definiția ta pentru succesul profesional ?
Ambiție, perseverență și multă muncă.
Î : Care a fost cel mai surprinzator moment în cariera ta de ultramaratonist?
Când am avut primele halucinații.
Î: Cât de mare impact are viața profesională în viața personală ? Cum împaci viața personală cu viața profesională ?
Eu am reușit să le împac pe amândouă, iar echilibrul este secretul.
Î : Esti foarte motivat, de unde vine motivația asta? Care este factorul tău motivator cel mai puternic?
Dorința de a fi cel mai bun la ceea ce fac.
Î: Care este valoarea după care îți urmezi viața ?
Modestia.
Î : Care este cea mai mare realizare pe care ți-o dorești în viața ta?
Să fiu liber, să fac ceea ce îmi place mereu.
Î: Hotărârea, voința de fier și perseverența sunt 3 factori cheie în succesul tău. Cum i-ai construit ?
Prin trecutul meu și ceea ce am învățat eu din eșecuri.
Î: Cât de importantă este starea de prezență în viața ta ? Găsești ușor momentul prezent sau durează pâna reușești să faci liniște în mintea ta?
Este importantă. Eu traiesc în prezent prin ceea ce fac, deși mă folosesc de lucrurile din trecut și îmi place să mă văd în viitor. Găsesc ușor momentul prezent.
Î: Dai dovadă de o sinceritate debordantă, ți-ai pus toată viața pe tavă în cartea ta ” 27 de pași”. Nu ți-a fost frică să faci asta? Nu ai simțit că vei deveni foarte vulnerabil prin această expunere publica?
Nu. Trebuia să dau lucrurile pe față și să mă cunoască lumea așa cum sunt eu, cu tot bagajul meu.
Î : Ești un exemplu prin faptul că ți-ai reinventat viața. De unde a aparut această nevoie de a te reinventa ?
Am ajuns pe perioada detenției la un punct critic și mi-am dat seama că trebuie să schimb ceva în viața mea.
Î : Mintea ta este cel mai mare dușman al tău sau cel mai bun prieten ? Crezi că dacă reușești să controlezi mintea poți reuși orice îți propui ?
Depinde de situație, dar reușesc să mențin un echilibru. Da.
Î : Care sunt avantajele pe care ți le aduce celebritatea ? Dar dezavantajele ?
Dezavantaje nu am. Este într-adevăr o `țopăială` drăguță prin viață.
Î : Ce au adus Tășuleasa Social și proiectul Via- Maria- Theresia în viața ta ?
Tășuleasa Social este familia mea și prin proiectul Via-Maria-Theresia pot să ofer o parte din ceea ce am învățat și preiau de la competițiile la care particip eu, mai departe.
Î : Cât de important este să ai un scop în viață ?
Este esențial să ai un scop în viață. Cu toții avem un scop numai că presupun că unele persoane nu sunt conștiente încă de scopul lor.
Î : Iți place să citești ? Care este cartea ta preferată ?
Da. Alchimistul.
Î : Crezi că suferința este o premisă necesară pt evoluție și împlinire sau crezi că se poate și fără ea ?
Precum este zicala ‘No pain no gain!’, din experiența mea pot să spun că nu poți să evoluezi și să îți îndeplinești dorințele fără puțină durere/suferință.
Î : Care sunt pentru tine ingredientele unei vieți împlinite ?
Cumpătare, modestie, ambiție și perseverență.
Î : Pari o persoană foarte ocupată. Ce faci în timpul tău pentru tine ?
Meditez, citesc, alerg.
Î : Care sunt din punctul tău de vedere aspectele la care ar trebui să fim atenți în momentul în care ne alegem drumul in viață ?
Pasiunea pentru ceea ce dorim să facem cu tot sufletul nostru.
Î : Recomandă-ne o activitate sau un sfat care să ne ajute să ne găsim misiunea profesională.
Meditează, cunoaște-te și descoperă ceea ce te face fericit.