Unul dintre motivele pentru care nu avem joburile mult visate este faptul că avem multe credințe și condiționări false. Aceste credințe și condiționări false le-am integrat cu « succes » până în jurul vârstei de 18 ani, cele mai multe fiind absorbite până în jurul vârstei de 14 ani. Până la această vârstă tot ce vedeam în casă, la părinții noștri sau la cei apropiați am integrat ca fiind singurul model de urmat, ca fiind realitatea.
Și dacă îi vedeam pe părinții noștri muncind până la epuizare, sau sacrificându-se pentru alții, sau fiind stresați din cauza serviciului, sau muncind mult pe bani puțini atunci noi am integrat acest model ca fiind modelul de urmat în viață.
Exemple de credințe false pe care le conținem : ”Trebuie să muncești din greu că să obții ce vrei”, ” Lucrurile bune se obțin după mulți ani de muncă asiduuă”, ” Nu ești suficient de deștept”, ”Nu esti suficient de bun”, ” Trebuie să muncești din greu pentru bani”. Și cireașa de pe tort :” Nu meriți un job bun !” sau doar « Nu meriți ! »
Această credința falsă ” Nu merit un job bun ” sau ”nu sunt suficient de bun pentru acest job ” sunt cele care ne împiedică să avem joburi bine plătite, în care să facem ce ne place, fără un efort care să ducă la epuizare fizică și psihică.
Cum să dezactivezi această credința falsă
Eu conțin starea de « Nu merit » cu vârf și îndesat. Și acum m-am oprit asupra ei pentru că nu vreau să mai duc această povară în spate. Mi-am dat seama că este un blocaj mental puternic, și stă în calea realizării viselor mele și m-am hotărât că a venit momentul să scap de credința ” Nu merit ! ”
Și m-am întrebat oare ce ar trebui să fac ca să merit un job minunat, ca să îmi întipăresc starea și să conțin acel mult căutat « MERIT ! ». Gândindu-mă mi-am dat seama că mă gândesc la un nonsens. Nu pot să fac nimic ca să merit ceva. Cuvântul merit nu are nici o esența, este un cuvânt gol. Este un cuvânt inventat că să condiționeze. Când am fost creați nu cred că Creatorul nostru s-a gândit vreo clipă că noi trebuie să facem ceva că să merităm ceva. Cred că noi putem să avem tot ce ne dorim cu condiția să credem că putem să avem acel lucru/job/etc. Nu putem să merităm sau să nu merităm ceva. Doar putem să credem că merităm sau nu merităm ceva, și asta e ceva foarte diferit, pentru că asta ne condiționează. În momentul în care tu crezi că nu meriți ceva, atunci automat nu vei obține acel ceva, sau dacă îl vei obține te vei simți atât de vinovat încât curând te vei autosabota că să pierzi acel ceva.
Dacă în schimb crezi că meriți, atunci vei obține ceea ce îți dorești, dar automat vei conține și starea opusă , starea de « nu merit » (ca o fațetă a aceleiași monede), adică vei trăi mereu cu frica că exista condițiile că tu să pierzi acel ceva.
Cred cu tărie că acest cuvânt și toată semnificația lui, și anume că trebuie să faci ceva că să meriți ceva este o mare condiționare, menită să ne țină sub un jug toată viața. Și acum nu dau vina pe părinți, pe profesori sau pe societate, nu, pentru că și ei la rândul lor au preluat această condiționare, au crezut în ea și au aplicat-o mai departe pentru că nu au avut altă variantă.
Și gândește-te tu….ce înseamnă pentru tine să meriți ceva ? ce ar trebui să faci că să simți că meriți ? să muncești până nu mai poți ? să-ți demonstrezi ție și tuturor că ești foarte bun în ceea ce faci ? să faci mai mult decât ceilalți ? să ai rezultatele cele mai bune ? Când ai să simți că ești suficient de bun ? Mie asta mi se pare să te separi de ceialti, să fii în competiție, să fii în frică și într-o luptă continuă. Cum rămâne cu bucuria simplă ? cu relaxarea ? cu a împărtăși cu ceilalți ?
Nu trebuie să facem nimic special, doar să credem.
Atunci când ești în contact cu bucuria simplă de a fi, atunci când simți recunoștiința pentru că ești și pentru ceea ce faci, viața îți va aduce jobul pe care îl cauți. El nu va veni atât timp cât tu te lupți pentru el ci abia atunci când ai renunțat la luptă. Nu va veni atât timp cât vrei să deții controlul ci abia atunci când renunți la control. Nu va veni atât timp cât vrei să fii puternic ci abia atunci când realizezi că adevărata putere stă în vulnerabilitate. Nu va veni atât timp cât vrei siguranță pentru că adevărata frumusețe stă în nesiguranță.
Ideea este sa-ti retragi puterea pe care ai investit-o in aceasta credintă.
Așa că nu trebuie să « meriți » jobul la care visezi ! Trebuie doar să crezi în tine ! Ești suficient de bun așa cum ești și poți să ai jobul pe care ți-l dorești!