“Oamenii care nu sunt capabili să se motiveze, trebuie să fie mulțumiți cu mediocritatea, indiferent cat de impresionante sunt talentele lor” – Andrew Carnegie
Un simplu cuvânt pe care l-am folosit de multe ori în diferite contexte fără să mă întreb care este adevăratul lui sens. Ne trezim de multe ori in viata noastra intr-o stare de plictiseala, de rutina zilnica job-casa, lipsa de perspectiva, lipsa unui scop. Si toti trecem la un moment dat din viata noastra prin asta, ca doar viata nu e plina doar de entuziasm si determinare. Dar ce facem concret sa iesim din aceste stari? La aceasta intrebare voi oferi raspunsul in acest articol.
Definire – Ce este cu adevărat motivația și ce rol joacă ea în viața mea?
Motivatia este o stare interioara, personala (la fel de personala cum este si simtul umorului), care difera de la persoana la persoana si care face diferenta intre o viata de succes si una…plictisitoare.
Cred ca v-ati intrebat de multe ori ce ii face pe unii sa caute ani in sir pt a rezolva o formula matematica, sau sa stea nopti pt a termina un tablou sau…sa rateze 98 de incercari pt a inventa becul (Edison – 1878), ei bine oamenii acestia sunt…motivati!
Daniel Pink – psiholog american care studiaza motivatia si care a scris una dintre cele mai bune carti in domeniu, bestseller – Drive- The Surprising Truth about what motivates us , face o catalogare a motivatiei si anume, motivatia externa si cea interna.
Motivatia externa reprezinta recompensarea din exterior, pe sistemul daca faci asta primesti asta si este cel mai adesea intalnita acasa, daca iti faci temele iti iau o ciocolata sau la serviciu, daca faci proiectul pana la data de…iei bonus.
Motivatia interna vine din 3 factori importanti:
- autonomie (senzatia de putere si control asupra sarcinilor pe care le ai de facut, capacitatea de organizare si planificare).
- dezvoltarea abilitatilor (sa devii din ce in ce mai bun in domeniul in care activezi).
- scop (sa simti ca faci o diferenta, ca ii ajuti pe ceilalti, ca lupti pt o cauza nobila, ca vrei sa ajungi cel mai bun).
Voi de ce mergeti la serviciu?
Sa nu spuneti ca pt bani…banii sunt un factor dar nu cel mai important. Mergeti la serviciu pt ca va place ceea ce faceti, pt ca ai un sens, pt ca avansezi, pt ca ai posibilitatea sa-ti pui ideile in aplicare, pt ca ai posibilitatea sa inveti lucruri noi, pt ca ai posibilittaea sa devii cel mai bun in domeniul tau.
Cum am descoperit motivația?
Într-un moment de introspecție si autoanaliză, după multe cărți citite și multe cursuri de dezvoltare personală absolvite, mi-am dat seama că există o diferență majoră între mine și mentorii mei, oamenii care scriseseră cărțile respective, care au creat cursurile și care sunt recunoscuți pe plan internațional ca lideri de succes.
O diferență majoră dar greu de identificat punctual, și totuși, spre deosebire de mine, oamenii respectivi păreau că au un motor interior, o forță determinantă care îi propulsează mult mai departe decât pe mine. Ei nu par să fie obosiți niciodată, nu se simt epuizați, au mereu idei noi și zâmbetul pe buze. Și m-am gândit că probabil ei au cu totul alte motive decât am eu.
Mi-am dat seama că toate reușitele mele de până acum au venit atunci când aveam o motivație puternică, fără să am neapărat și premisele necesare și prielnice, și că în multe alte ocazii când lucrurile îmi erau favorabile nu s-a întâmplat nimic notabil pentru că motivația mea era absentă.
Si am inceput sa analizez sursa motivatiei mele: ma simt motivata atunci cand am de facut ceva care este mai complex si mai provocator decat nivelul la care sunt, ma simt motivata atunci cand munca mea ii ajuta pe ceilalti, ma simt motivata cand am de facut ceva care presupune multa creativitate.
Ce înseamnă concret să fii motivat?
Cred eu că înseamnă să îți dorești ceva foarte mult și să fii dispus să faci eforturi suplimentare ca să obții acel ceva, dar fără să contorizezi eforturile și fără să le aduni sub formă de mustrări pentru că scopul este mult mai important și doar gândul că vei reuși te face să zâmbești și să continui.
Motivația vine din dorință, din aspirație, din plan și face parte din tine. Este motorul care pune totul în mișcare, este combustibilul când toate par să meargă prost, este forța care nu te lasă să renunți.
Imaginați-vă ultimul model de Ferrari, roșu, tapițerie din piele, interior de nava spațială dar… fără motor. Ce poți să faci cu mașina asta? La ce te-ar putea ajuta? Nu doar că nu poți participa la curse cu ea dar nici măcar nu poți să ajungi la supermarket să cumperi pâine. Poate doar dacă vrei să obții ceva atenție pe rețelele de socializare să fie de vreun folos. Trist nu?
Motivatia vine din dorinta de conectare cu semenii nostri si este opusa independentei, unde intervine dorinta de a face totul singur.
Atunci cand vrem sa facem o diferenta pozitiva in viata celor de langa noi devenim motivati.
Exemplu personal: Acum 6 ani, desi terminasem si facultatea si masterul mi-am dorit foarte mult sa mai fac un master de design vestimentar pt este un domeniu care ma fascineaza.
M-am inscris cu greu la acest master pt era accesibil doar celor care nu aveau un master facut, se adresa celor care terminasera facultatea de textile, si nu putea fi achitat in regim propriu.
Primele 3 luni am fost cel mai motivat student, chiar daca informatiile erau multe si greoaie pt ca nu aveam studii anterioare in domeniu.
Apoi am inceput sa ma intreb la ce imi vor folosi toate acestea, mi-am dat seama ca investesc foarte mult timp, aveam foarte multe cursuri de invatat, ma simteam obosita si nu mai reuseam sa vad care era scopul.
Ma simteam coplesita de situatie. Ma intrebam la ce ma ajuta acest master.
Dar o colega care a vazut ca aveam dificultati in adaptare si asimilarea informatiilor si mi-a oferit ajutorul ei, la fel au facut si parte din profesorii, si aceasta conectare si suportul lor m-a ajutat sa-mi regasesc motivatia si sa-mi redefinesc scopul.
Mi-am dat seama ca am ales sa-l fac pt ca imi place foarte mult domeniul.
Un alt exemplu personal ar fi acela ca m-am apucat de multe ori de sala, dar de fiecare data renuntam pt ca motivatia mea nu era suficient de puternica si lenea sau oboseala destul de mare.
Asta pana cand mi-am propus sa slabesc 3 kg in 3 luni. Mi-am sunat cea mai buna prietena si am stabilit ca vom trage una de alta ca sa mergem de cel putin 3 ori pe sapt la sala.
Si asa s-a si intamplat.
Motivatia vine in pasi marunti si este importanta pe tot parcursul procesului. La inceput ca sa demarezi ceea ce ti-ai propus, apoi ca sa depasesti obstacolele si greutatile si cand reusesti ceea ce ti-ai propus rezultatul este cresterea increderii in tine si te ajuta sa iti propui si alte obiective.
Motivatia trebuie reinventata si construita in fiecare zi, este un proces continuu fara de care nu poti ajunge la obiectivul propus.
Motivația – responsabilitate și alegere
De multe ori aruncăm responsabilitatea asta în spatele altora, a părinților, a prietenilor, a partenerului, a șefului. De multe ori sub formă de acuzație – ei sunt de vină.
Dar responsabilitatea ne aparține 100%. Noi suntem singurii responsabili de gradul de motivație pe care îl avem. Și nu este deloc ușor să fii motivat. Să fii motivat înseamnă să te cunoști, să știi ce îți place, să știi ce vrei, să-ți stabilești obiective de îndeplinit încadrate în termene de timp. Nu e ușor, dar alternativa este dezastruoasă….să fii plictisit, să nu știi ce vrei, să nu ai ținte…
Așa că vă invit la…motivație! automotivație! Este responsabilitatea ta să fii motivat!
Afla ceea ceea ce te motiveaza pe tine. Si transforma-ti factorii motivatori in combustibil pt succes. Oamenii sunt motivati de multe lucruri, nu doar de bani ci de onoare, de curiozitate, de competitie, de dorinta de a fi cel mai bun, de bucuria jocului.
Oamenii sunt motivati de mentorii lor, de parinti, de profesori, de copii.
La fel cum ne motiveaza frustrarea, nedreptatea, suferinta…
Sa ne gasim motivatia, sa o lasam sa ne fie ghid si sa luam exemplul copiilor, care sunt motivati de joc, devin creativi, implicati, bucurosi.
Succes!