Ieri am fost la o cofetărie să mă răsfăț și  mi-am ales cu greu o prăjitură (pentru că toate arătau foarte bine și păreau delicioase). M-am așezat la masă în așteptarea prăjiturii, eram chiar lângă vitrina cu prăjituri și parcă regretam alegerea făcută pentru că erau multe prăjituri care îmi făceau cu ochiul.

Între timp a venit o familie cu doi copii (o fetiță și un băiețel) care au început și ei procesul de alegere al prăjiturii  lângă vitrină. I-am analizat cu multă bucurie. Dialogul a fost savuros.

 Băiețelul : Mama, vreau de asta! Ba nu, de asta ! Astea sunt bezele? Ba nu, de asta cu ciocolată! Ba nu, de asta colorată! Ce fructe sunt astea ? Dar asta cu ce e? O vreau pe cea cu fundiță roz, și tot asa…

 Fetița: Eu vreau de asta! Ba nu, de asta albă!  Ba nu, vreau de ciocolată! Vreau una cu verde ! …. Dar ce frumos arată asta…gata, știu,  pe asta o vreau ! Ăștia sunt biscuiți? Vreau cu frisca….și tot asa…

Ce mai… în decurs de 3 minute, au schimbat toate variantele disponibile. Doamna de la ghișeu  era cu nervii un pic întinși deoarece  dăduse informații despre toate prăjiturile pentru că micii clienți întrebau la fiecare – Asta cu ce este ? și vânzătoarea le spunea ce cremă aveau, ce blat aveau, câte straturi, etc. Și uite așa își  dădea ochii peste cap nemulțumită de clienții gălăgioși, curioși și nehotarati…

În final și-au ales cu greu o variantă fiind și presați de timp (probabil ultima pe care le-a căzut ochii) și au comandat !

S-au dus la masă să aștepte bunătățile comandate.

Am stat mult timp după și m-am gandit….  M-a fascinat și mi s-a părut minunat faptul că copiii și-au schimbat opțiunea de mai multe ori fără nici un proces de conștiință, ca și cum era cel mai firesc lucru. Au cerut informații despre fiecare prăjitură în parte, și era perfect normal, pentru că nu aveau de unde să știe ce conțineau prăjiturile, și bine au făcut pentru că o prajitură care arata delicios conținea brânză, și au strâmbat amândoi din nas, semn că nu le-ar fi plăcut, iar una jeleu, care deasemenea nu părea să fie pe  gustul lor, și uite așa au fost excluse două variante.

Eu dacă îmi schimb opțiunea îmi fac o grămadă de procese, că nu sunt hotărâtă, că nu știu ce vreau, ce o să zică lumea, de astea….

Mi-am dat seama din situația de mai sus că este perfect normal să îți schimbi părerea și opțiunea. Ai văzut ceva mai bun sau care crezi că ți-ar plăcea mai mult, ceri informații și te răzgândești. Nu este nimic de condamnat și de învinovățit în acest fapt. Și deasemenea este foarte normal să întrebi și nu să presupui. Ei au cerut informații despre fiecare prăjitură care  părea a fi « aleasa ».

Făcând corelația cu piață muncii – între diversitatea de prăjituri și cu diversitatea de joburi care îți fac azi cu ochiul- cred că e bine să știi că te poți răzgândi și că îți poți alege altceva. Un job nu trebuie să fie bătut în cuie, dacă nu îți place și nu te regăsești în el este ok să-ți schimbi opțiunea.

Este important să ceri informații detaliate.  În « vitrină » poate că îți pare ok dar în realitatea nu este ceea ce îți imaginai că va fi. Și de multe ori prezentarea joburilor pe site-urile de recrutare este atât de pompoasă și sofisticată și folosește o terminologie din altă limbă, eventual și termeni tehnici că nu înțelegi mai nimic.

De multe ori și la interviuri se prezintă de către angajator jobul și responsabilitățile acestuia în așa fel încât ai impresia că este pentru un post la Nasa sau cel puțin la Uniunea Europeană. Și atunci este bine să ceri informații detaliate până înțelegi exact despre ce este vorba. În mod politicos întrebați angajatorul EXACT ce presupune jobul.

 

Dar episodul cu cofetăria nu s-a terminat aici…am rămas cu gândul la el. Ceva mă nemulțumea și nu îmi dădeam seama ce anume …Mai multe întrebări au năvălit în mintea mea …

Dar dacă copii nu au fost mulțumiți de varianta aleasă ? Dacă totuși au ales în necunoștiință de cauză ? Ce ar fi trebuit să facă ei ca să facă alegerea cea mai bună ?  Ce ar fi trebuit să facă că să fie convinși 100% că au făcut alegerea cea mai bună și să nu aibă nici un regret ? Ce ar fi trebuit să facă ca să aleagă prăjitura cea mai potrivită pentru ei ?

 Soluția era cât se poate de simplă : Ideal ar fi fost să fi avut posibilitatea să fi gustat din fiecare tip de prăjitură pe care au luat-o în calcul. Să guste toate variantele disponibile și apoi să ia decizia în deplină cunoștiință de cauză.

Doar că de cele mai multe ori cofetariile nu îți dau posibilitatea să guști din prăjituri.

Dar…daca vrei prăjitura ta perfectă, îți selectezi din toate cele pe care crezi că ți-ar plăcea cel mai mult, ți le comanzi pe toate (sau dacă sunt mai mulți comandă fiecare un alt tip de prăjitură) guști din toate și afli care este prăjitura cea mai bună pentru tine!

Asta este soluția câștigătoare și în domeniul profesional. 

Sunt situații în care totul merge perfect, apare jobul perfect pentru tine, îți place foarte mult, ai impresia că nu se putea să apără ceva mai bun, te duci la interviu, ești selectat și uite așa ești angajat pe postul mult dorit. Dar acesta este abia inceputul…abia de aici îți dai seama dacă jobul este ceea ce îți doreai sau nu, pentru că deobicei apar  multe necunoscute pe care nu le-ai luat în calcul (mediul de lucru, atitudinea colegilor,atmosfera  din cadrul organizației, modul de lucru cu superiorul direct, volumul de muncă, presiunea din  cadrul jobului, deadline-urile, dacă îți place sau nu ceea ce ai de făcut, etc).

 

Și se poate întîmpla să-ți dai seama că te-ai înșelat. Ai crezut că ai « mușcat » din mărul de aur dar de fapt « ai mușcat » mărul otrăvit….

Dar contractele de muncă au o perioada determinată de probă și ea nu este doar pentru angajator , este și pentru tine.

Astfel încât în domeniul profesional mama învățăturii este EXPERIMENTAREA. Cred că toate experiențele profesionale sunt bune, din toate învățăm lecții valoroase. Important este să îți dai seama că puterea este la tine, să te respecți, și să înveți să afli despre tine cât mai multe lucruri și cel mai important este să înveți ceea ce iți place.

Așa ajungi să te cunoști, să știi exact ce iți place și ce nu iți place, experimentând !

Așa că…Experimentați cu succes!