Trăim într-o lume în care trebuie să facem lucrurile să se întâmple: să ne setăm obiective, să le planificăm atent, să ne încadrăm în timp, să muncim din greu până reușim să obținem ceea ce ne-am propus și să nu lăsăm nimic să ne stea în cale.

Problema este că asta ne ocupă tot timpul, trăim mereu între programările și to-do listul din agendă într-o stare de încordare. Suntem în permanență ocupați în drumul spre obținerea jobului ideal, a mașinii mult visate, a casei visurilor noastre. Doar că nu ne mai rămâne mult timp pntru sănătatea noastră fizică și psihică, pentru familie, pentru relații,pentru hobby-urile noastre, pentru plimbări lungi și vacanțe relaxante. Plătim un preț prea mare pentru ceea ce ne dorim, și nu ne mai rămâne timp să ne bucurăm de ele. Ne cumpărăm o casă mare și frumoasă dar ajungem în fiecare zi seara acasă suficient de obosiți cât să ne dorim doar să dormim.

Și ce altceva putem să facem? să stăm și să așteptăm să cadă din cer ceea ce ne dorim ? să trăim fără planuri, fără obiective, fără inițiativă, fără muncă ?

Nici asta nu cred că este o alternativă fiabilă dat fiind faptul că noi suntem creatori, realizările noastre ne dau acea bucurie de viață, acel entuziasm și bucuria molipsitoare a realizărilor. Realizările noastre sunt ceea ce ne motivează în viață și ne fac să ne dorim să evoluăm.

Soluția este undeva la mijloc. Între a planifica cu mare atenție și a nu face nimic este starea de a  lasa lucrurile să se întâmple de la sine. Un fel de: Îmi planific cu atenție obiectivul și apoi las lucrurile să se întâmple, nu le forțez cu orice preț și nu fac tot felul de strategii ca să se întâmple mai repede și nu mă îngrijorez mereu în așteptarea rezultatului.

Planificarea se îmbină cel mai bine cu detașarea. Adică am făcut tot ce îmi stătea mie în putință să fac, de acum las lucrurile să se desfășoare de la sine în timp ce eu mă relaxez și mă bucur de fiecare clipă.

Diferența dintre a face lucrurile să se întâmple și a lasa lucrurile să se întâmple este una majoră și de multe ori starea ta de bine depinde de ea.

A face lucrurile să se întâmple presupune : control, verificare permanentă, nerăbdare, pierdere de timp în diverse scenarii cu ce ar putea să nu funcționeze, stres, lipsă de flexibilitate, a te lua foarte în serios.

A lasa lucrurile să se întâmple presupune : încredere, bucuria jocului (să te bucuri de ceea ce faci fără așteptări), detașare, relaxare,  șansa să vezi semnele și oportunitățile care apar pe parcurs, instinctul de a ști când să mergi mai departe si când să te oprești, să știi să-ți asculți « inima».

Astfel încât da este bine să ai obiective și să le planifici cu atenție dar trebuie să le îmbini cu detașare, cu încredere, cu lipsa de așteptări și cu bucuria fiecărui moment.

Succes în a lasa lucrurile să se întâmple !