Această întrebare a devenit în ultima vreme virală, aproape existențială. Și asta din cauza faptului că foarte mulți oameni nu se simt împliniți la locul de muncă actual, s-au săturat să petreacă câte 10 ore pe zi într-un job care nu le aduce satisfacții, asta corelat cu faptul că trăim într-o lume a posibilităților și a oportunităților. „Dacă alții au reușit eu de ce nu aș reuși?” Și nu doar că nu se simt împliniți acum la locul de muncă dar nu s-au simțit niciodată, au început acest job ca un compromis iar apoi le-a fost prea frică să plece și au rămas blocați într-o realitate pe care nu o acceptă, pe care au încercat să o schimbe dar nu a funcționat și pe care nu au curaj să o părăsească.
Și astfel apare întrebarea Să îmi dau sau nu demisia? Doar că în cele mai multe cazuri nu este o întrebare reală pentru că persoana nu are nici cea mai mică intenție să facă ceva ca să schimbe situația iar întrebarea nu este altceva decât o formă de a se plânge și a se victimiza. De ce spun asta? Pentru că o persoană care chiar intenționează să-și dea demisia o face pur și simplu, fară prea multe înrebări și fară să-și declare cu voce tare intențiile vreo 5 ani la rând (în același job fiind). Ba mulți ajung în punctul în care speră să fie dați afară doar-doar vor scapa ei de responsabilitatea acestei decizii și spre supărarea lor nu se întâmplă.
Dar daca te confrunți și tu cu aceasta întrebare atunci răspunsul este simplu – NU, nu îți da demisia! Nu înainte să te asiguri de aspectele enumerate mai jos.
De ce spun asta? Pentru că multe persoane își dau demisia pentru că au ajuns la fundul paharului, nu mai rezistă psihic și alimentați de furie, nervi și frustrare iau această decizie. O decizie impulsivă aș putea spune. Asta înseamnă mai degrabă să fii victima circumstanțelor decât creatorul conștient al vieții tale și nu cred că este tocmai situația pe care ți-o dorești.
Dacă vrei să iți dai demisia ca să scapi din situația în care te afli am putea spune că este o formă de a fugi de ceva, corect? Nu ai prefera mai degrabă să fugi spre ceva decât să fugi de ceva?
Se poate oare ca situația în care te afi să conțină niste lecții importante pentru tine? Și oare nu ar fi mai bine să ți le asumi și să le depășești înainte să mergi mai departe ? Este ca și cum nu îți place materia din clasa a 7-a pentru că este foarte dificilă și complicat de înțeles și astfel te decizi să sari peste clasa a 7-a și să treci direct în clasa a 8-a. Dacă analizezi situația îți dai seama că fundamentul pentru clasa a 8-a este chiar clasa a 7-a și dacă nu îl asimilezi nu vei avea nici o șansă în clasa a 8-a, sau presupunând că supraviețuiești clasei a 8-a cu siguranță că a 9-a și a 10-a îți vor fi imposibile. Așa că mai bine decât să te plângi și să te victimizezi, decât să sari etape importante în evoluția ta ar fi mai bine să-ți înveți lecțiile și astfel să mergi mai departe pe un traseu bine consolidat. Fiecare etapă este ca o treaptă a unei scări, cu cât alegi să sari mai multe trepte cu atât scara devine mai șubredă și cu cât ajungi mai sus cu atât este mai mare pericolul de prăbușire de pe o scara șubredă. Nu cred că asta iți dorești.
Și totuși? Ce este de făcut în situația asta?
Pasul 1 – Schimbarea perspectivei
Dacă ai ajuns în punctul în care simți că efectiv nu mai poți la locul de muncă actual o varintă bună ar fi să-ți schimbi perspectiva, asta însemnând ca în loc să-ți urăști locul de muncă să începi să fii recunoscător pentru el (așa cum este). Să fii recunoscător pentru munca pe care o faci, pentru colegi, pentru șef, pentru salariu și pentru orice altceva îți oferă jobul tău. Sunt multe persoane care nu au un job și ar fi super fericite să aibă jobul tău. Iar recunoștința este singurul fundament de pe care situația ta profesională se poate îmbunătăți. Vei vedea cât de mult se va îmbunătăți situația ta profesională dacă vei învața să fii recunoscător pentru ea și în loc să-ți pui atenția pe tot ceea ce nu funcționează să iți pui atenția pe ceea ce îți place și apreciezi. Doar din recunoștință pentru ceea ce ai pot să apară posibilități și oportunități noi valoroase, din frustrare și rezistență lucrurile se pot doar înrăutăți.
Revenind la demisia noastră – atunci când chiar va veni momentul să-ți dai demisia vei ști, nu va mai fi nevoie de prea multe întrebări și introspecție. Iar deobicei acest moment vine atunci când ești pregătit, atunci când nu mai ai nimic de învățat și nu mai poți evolua în locul respectiv de muncă sau ai găsit o altă variantă care pare a fi mai bună și te-ai hotărât să riști și să vezi cum este.
Pasul 2 – Acțiunea
Se prea poate să ajungi la concluzia că ai epuizat potențialul jobului actual și acesta este un semn bun că poate a venit momentul să pleci. Dar asigură-te că o faci din motive bine întemeiate și înainte de a-ți da demisia asigură-te că:
– Vrei să pleci pentru că ai găsit ceva mai bun și nu pentru că fugi de ceva, orice ar fi acel ceva;
– Ai identificat cauza reală a problemei și ai făcut tot posibilul să o rezolvi înainte să te dai bătut;
– Ți-ai făcut munca cu implicare totală și nu la modul superficial;
– Dacă vrei pleci din cauză că nu te înțelegi cu seful tău (principalul motiv pentru care oamenii își dau demisia este intracțiunea cu superiorul direct)– poartă această conversație cu el și clarifică situația înainte să-ți dai demisia și vezi care este adevărată problemă;
– Dacă vrei să pleci din cauză că nu te înțelegi cu colegii – poartă această conversație cu ei și identifică adevărată problemă;
– Dacă vrei să-ți dai demisia pentru că ești foarte obosit mai degrabă găsește o soluție să-ți iei timp să te odihnești. Daca ești obosit nu renunța – odihnește-te. Cu o minte limpede mai ușor vezi situația reală în care te afli;
– Vrei să pleci pentru că nu iți place ceea ce faci? Super, un motiv bun! Dar înainte să o faci asigură-te că ai găsit activitatea pe care să o faci cu placere, testează-o și abia apoi îndreaptă-te în această direcție;
– Ți-ai făcut planul în avans și știi exact ce urmează să faci și pe ce venit te bazezi în perioada următoare;
– Ți-ai stabilit și o soluție de back-up în caz că planul tău inițial nu funcționează;
– Pleci cu mulțumire și recunoștință pentru perioada petrecută în acest loc de muncă și nu cu țipete și trântit de uși;
– Dacă pleci pentru că ai primit o ofertă mai bună din punct de vedere financiar asigură-te că ai analizat cu atenție ce presupune jobul, care este programul și asigura-te (pe cât poți) că munca pe care urmează să o faci îți place;
– Asigură-te că decizia ta este fundamentată și asumată și astfel vei nu vei regreta acțiunea ulterior;
– Și nu în ultimul rând înainte să iei decizia să pleci asigură-te că lași un loc mai bun decât l-ai găsit.
Dacă ai luat decizia și ești pregătit să acționezi înțelege că pentru avea parte de un nou început avem nevoie în primul rand de un sfârșit iar atunci când o ușă se închide sau închizi o alta nouă cu siguranță se va deschide.
Irina Lupașcu