Aud mereu în jurul meu oameni nemulțumiți de jobul în care se află. Motivele sunt diverse : nu le place activitatea pe care o fac și nu se regăsesc în ea,  nu sunt mulțumiți de modul în care sunt tratați la locul de muncă, nu au o relație bună cu superiorul ierarhic, au un nivel de salarizare scăzut și tot așa. Pe de altă parte cunosc și mulți oameni care sunt mulțumiți de activitatea lor profesională, sunt implicați, le place ceea ce fac și nu își doresc să își schimbe jobul. Dar chiar și aceștia dacă intri în detalii au câteva aspecte de care sunt nemulțumiți, cum ar fi faptul că au puțin timp liber, sunt obosiți, nu au salarii la nivelul competențelor si altele.

Mai cunosc oameni care au joburi foarte mișto și care sunt profund nemulțumiți la fel cum cunosc oameni care nu au joburi grozave dar sunt foarte mulțumiți.

În presă apar tot felul de articole și statistici care afirmă cu tărie că peste 90% din populația României este nemulțumită de activitatea profesională. Șocant aș spune…

 Și totuși care este problema reală? și care este soluția…

Se spune că o problemă bine enunțată este pe jumătate rezolvată .

Ei bine, problema este că noi așteptăm ca un job să ne ofere ceea ce nu ne oferim noi. Nu știm ce vrem, facem compromisuri, nu ne preocupă viitorul nostru profesional pe termen lung, nu ne facem un plan al carierei, nu ne stabilim criteriile care sunt cu adevărat importate pentru noi…si apoi așteptăm să primim pe tavă un job minunat. Cred cu tărie că fiecare persoană se află la locul potrivit, la jobul potrivit, iar dacă nu ești mulțumit de locul în care te afli nu ar trebui să te lupți ca să schimbi locul, ar trebui să conștientizezi că tu ești cel care trebuie să se schimbe. Iar ca să te schimbi trebuie să conștientizezi ce te nemulțumește, să accepți, să îți asumi responsabilitatea și apoi cu pași mărunți să îți stabilești un obiectiv nou și să planifici cum să ajungi acolo. Dacă tot ce faci este să fii nemulțumit de ceea ce este, de ceea ce ai nu faci altceva decât să întreții această stare în viața ta. «  Pe ce îți focusezi atenția – aia materializezi. » Atunci când ești nemulțumit cauți vinovați, opui rezistentă, te stresezi și îți consumi cea mai importantă resursă– timpul, plus ca situația nu se schimbă, mai degrabă se agravează.

 Care este soluția ? 

Nu îți place jobul în care ești ? foarte bine, înseamnă că sunt câteva aspecte la tine pe care le poți schimba sau le poți îmbunătăți. Acceptă situația în care te afli, asumă-ți responsabilitatea pentru ea și vezi care sunt activitățile pe care le poți face ca lucrurile să se schimbe.

De multe ori cel mai important lucru pe care îl poți face este să fii recunoscător pentru ce ai deja. Este suficient! și sunt convinsă că sunt multe aspecte legate de activitatea ta profesională de care ești mulțumit. Și atunci când ești recunoscător vor începe să apăra din ce în ce mai multe motive pentru ca tu să fii recunoscător. Pare prea simplu să fie adevărat ? atunci Încearcă ! Începe cu faptul că ai un job (sunt mulți care nu îl au), continuă cu faptul că primești un salariu pentru munca ta, apreciază-ți colegii cu care lucrezi, observă-i, dă-le atenție, sunt convinsa că sunt oameni minunați, apreciază-ți munca și fă-o cu toată inima și vei vedea cum lucrurile vor începe să se transforme.

Atunci când te schimbi tu cu siguranță că se va schimba și jobul tău !